2024. május 8., szerda

Sportfelszerelés a vajdasági általános iskoláknak

A 30 millió dinár értékű támogatás lehetővé teszi, hogy minden diák megfelelő testnevelésben részesüljön

A tartományi kormány a 2013 és 2017 közötti időszakra vonatkozó diáksport-fejlesztési akciótervének keretében a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság a Vajdasági Diáksport Szövetséggel karöltve tegnap103 vajdasági általános iskolának sportfelszerelést ajándékozott. A tartományi kormány épületében az érintett iskolák képviselőit Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Marinika Tepić tartományi sport- és ifjúságügyi titkár fogadta. Ezt követően az újvidéki Sokol sportegyesület székházában bemutatták a sportfelszereléseket.

Valamennyi vajdasági általános iskola, amely eddig semmilyen, vagy nem megfelelően felszerelt tornateremmel rendelkezett, most támogatásban részesült. A vajdasági általános iskolák egyharmada a felvázolt kategóriába tartozik, és ezek a tanintézmények 30 millió dinár értékű felszerelést kapnak. A közös akciót elsősorban az alsós tagozatú tanulóknak szánták, lehetővé téve, hogy a kis helységekben is tudjanak tornázni.

Marinika Tepić elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt a beérkezett információk feldolgozása után kiderült, hogy 110 vajdasági általános iskolának nincs tornaterme.
– Az egyik iskola időközben kapott tornatermet, 6 iskolának kevesebb mint 5 diákja van, ezért a fennmaradó 103 felszerelése mellett döntöttünk. A Vajdasági Diáksport Szövetséggel támogatásának is köszönhetően a diákok nemcsak tanév közben, hanem az iskolai szünetekben is igénybe vehetik a sportfelszereléseket – mondta Tepić.
Bojan Pajtić elmondta, hogy Vajdaságban az utóbbi néhány évben 39 iskolai tornatermet, 16 nagyobb sportcsarnokot és 34 különböző sportlétesítményt építettek. A beruházásokat megelőző időszakban ezen a téren nagyon rossz volt a helyzet, de most már sokkal jobb – részletezte Pajtić.
Mihail Dudaš, a Vajdasági Diáksport Szövetség elnöke, aki maga is sportoló, elégedettségének adott hangot és elmondta, hogy hamarosan elérhetővé válnak azok a rövidfilmek, amelyek a sportfelszerelések helyes használatát mutatják be.