2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Példátlan szurkolói összefogás a magyar futballért

A Videoton és a Ferencváros drukkerei közös szektorból nézik a szombati rangadót

Egy hete azt írtuk, lejtmenetben van a Videoton labdarúgócsapata, hiszen a szerény nemzetközi kupateljesítmény mellett két bajnoki vereséget jegyzett a címvédő. Nem sok kellett volna a harmadik zakóhoz sem, augusztus első napján ugyanis a 90+3. percig 1:0-s vesztésre állt Diósgyőrben, de előbb Koman Vladimir rossz hazaadásából Filipe Oliveira egyenlített, majd az ötperces hosszabbítás végén Pátkai Máté befejelte a győztes gólt is.

Ha ez nem segít a feltámadásban, és a vasárnapi, Ferencváros elleni rangadó előtt, akkor semmi. Az egyetlen százszázalékos csapat a legutóbbi öt mérkőzésén nem szenvedett vereséget a fehérváriaktól, sőt négyszer gólt sem kapott. A 2013. decemberi 3:2-s idegenbeli siker óta a zöldek egy 0:0-s döntetlen és egy 2:0-s győzelem mellett két trófeát is begyűjtöttek: májusban, a magyar kupa döntőjében 4:0-ra, júliusban, a szuperkupa fináléjában 3:0-ra nyertek. Varga Roland, Böde Dániel és Roland Lamah ezeken a meccseken két-két gólt szerzett, így rájuk külön figyelniük kell majd a fehérvári védőknek.

A vetélkedés azonban csak a pályán lesz nyílt, a fehérvári Red Blue Devils szurkolói csoport ugyanis, kiállva a Ferencváros mellett, közös drukkolást hirdetett meg. Ez azt jelenti, hogy a szombati mérkőzésen a hazai és a vendégszurkolók ugyanabban a szektorban buzdítják majd saját csapatukat, bebizonyítva, hogy feleslegesek, messzemenően eltúlzottak, aránytalanok és súlyosan diszkriminatívak azok az intézkedések, amelyekbe a csapatukért szurkolni kívánókat belekényszerítik.

Semmivel nem indokolható, hogy a hazai szurkolói életben eleddig példátlan és nyilvános összefogás ellenére, a nem jelen lévő biztonsági kockázatokra hivatkozva ragaszkodnak a futball irányítói azokhoz a nézők életét megkeserítő, meccsre jutásukat ellehetetlenítő intézkedésekhez, amelyek bevezetése a tavalyi év tapasztalatai alapján egyértelmű kudarcsorozat volt” – áll a Red Blue Devils felhívásában.

A még szintén veretlen csapatok közül a második helyezett Újpest a Puskás Akadémiát, a negyedik Debrecen a haladást fogadja, míg a harmadik Honvéd Pakson lép pályára.

Az MTK a Diósgyőrrel játszik, és a hazaiaknál bemutatkozhat az új-zélandi U20-as világbajnokság társgólkirálya, Mervó Bence, aki a fővárosi csapathoz szerződött. Igaz, megfelelő külföldi ajánlat esetén elképzelhető, hogy még augusztusban továbbáll. „Az MTK megértette a helyzetemet, a vezetők rugalmasak voltak, amit ezúton is köszönök. Valóban ideje volt már csapattal edzeni, megkezdeni a felkészülést az előttünk álló szezonra. Az MTK-nál tudják, hogy a célom továbbra is a külföld, és ebbéli terveimben nemhogy nem gátolnak, de segítenek is” – nyilatkozta.

Ami az MTK-nak összejött, a Haladásnak nem, a szombathelyiek előbb elküldték a Lazio próbajátékosát, a 25 éves utánpótlás-válogatott Ettore Mendicinót, majd kosarat kaptak attól a Bajner Bálinttól, aki egyelőre csapatot keres. A Dortmund első keretét is megjárt csatár legutóbb az angol harmadosztályból kieső Notts Countyban játszott, és ugyan családi okok miatt szeretett volna hazatérni, de a Haladás szintéje nem akart leereszkedni. „A karrieremet is szem előtt kell tartanom” – nyilatkozta, de elárulta, hogy az NB I. mellett még angol, német és spanyol ajánlatai is vannak.

A bajnokságban már csak két pont nélküli csapat van, az újonc Békéscsaba és a Vasas, de a hétvégén változni fog a helyzet, hiszen a felek egymással játszanak a Viharsarokban.

A 4. forduló programja

Augusztus 8., szombat: Békéscsaba–Vasas (18 óra), Paks–Honvéd (18 óra), Újpest–Puskás Akadémia (18 óra), MTK–DVTK (18 óra), Videoton–Ferencváros (20.30).

Augusztus 9., vasárnap: Debrecen–Haladás (20.15).

1. FTC

3

3

0

0

7:1

9

2. Újpest

3

2

1

0

5:1

7

3. Honvéd

3

2

1

0

6:4

7

4. Debrecen

3

1

1

1

6:6

4

5. Paks

3

1

1

1

4:1

4

6. MTK

3

1

1

1

4:4

4

7. Puskás

3

1

1

1

2:2

4

8. Haladás

3

1

1

1

3:4

4

9. Videoton

3

1

0

2

2:3

3

10. Diósgyőr

3

1

0

2

4:6

3

11. Vasas

3

0

0

3

2:7

0

12. Békéscsaba

3

0

0

3

2:9

0

UPDATE

Csütörtökön délután a vidi.hu honlapra a következő közlemény került fel:

A Videoton FC ezúton tájékoztatja a közvéleményt, hogy a biztonsági szempontokat szem előtt tartva, a klub, a csapat és a mérkőzésre kilátogató többi szurkoló érdekében nem járul hozzá, hogy egy rivális klub szervezett szurkolói csoportjának tagjai a Sóstói Stadion hazai szurkolóinak fenntartott szektorokban foglaljanak helyet! 

A Videoton FC több forrásból is arról értesült, hogy az FTC és a Videoton FC szervezett szurkolói csoportjai közös felhívást adtak ki, mely szerint a szombaton este 20.30-kor megrendezésre kerülő Videoton FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen a hazai és a vendégszurkolók ugyanabban a szektorban kívánják buzdítani saját csapatukat, azzal a szándékkal, hogy felhívják a figyelmet a Ferencvárosnál és az egész hazai labdarúgásban kialakult lelátói helyzetre.

Klubunk egyeztetést folytatott a demonstráció egyik szervezőjével, a Red Blue Devils szurkolói csoporttal, felkérve annak vezetőit, hogy biztonsági okokból tekintsenek el a Sóstói Stadionba tervezett, elsősorban a Ferencvárosi TC belügyeivel kapcsolatos akciótól, hiszen a Videoton FC nem támogathatja a hatályos szabályozások szándékos megszegését. Klubunk nem engedhet semmilyen tevékenységet a Sóstói Stadion lelátóin, amely az előírásokat szem előtt tartó szurkolók biztonságát veszélyeztetheti. Sem a törvényi előírások, sem a Sóstói Stadion biztonsági rendszabályai nem teszik lehetővé, hogy a hazai- és a vendégcsapat szurkolói azonos szektorba léphessenek be.

A Videoton FC vezetősége rendkívül sajnálatosnak tartja a fehérvári ultrák szerepvállalását a tervezett akcióban, hiszen a Videoton FC, az első osztályban szereplő klubok közül egyedüliként, az elmúlt években sem tette kötelezővé a klubkártya használatát a hazai mérkőzésekre.

A fent nevezett szurkolói csoport tervezett aktivitása olyan lépések megtételére kényszeríti klubunkat, amelyek a szurkolók legnagyobb részének sajnálatos módon fölösleges kellemetlenségeket okoznak, de a biztonsági szabályok betartása továbbra is elsődleges szempont a mérkőzés felelősségteljes szervezésénél. Az online jegyvásárlás lehetőségét ezért klubunk erre a mérkőzésre felfüggesztette.

A Videoton FC továbbra is arra kéri a közleményt kiadó szervezőket, a Red Blue Devils és a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szurkolói csoportokat, hogy vonják vissza a felhívásukat, és ne folytassák az akció további szervezését. Egyúttal kérjük a Ferencváros szurkolóit, hogy ne vásároljanak jegyet a hazai szektorokba! Amennyiben más klub szurkolója a hazai szektorba vált jegyet, azzal megsérti a pályarendszabályt, a biztonsági szolgálat pedig megtagadhatja számára a belépést, valamint mérkőzés közben kivezetheti a szektorból.

A Videoton FC egyben határozottan cáfolja, hogy bármilyen formában kezdeményezte vagy támogatta volna a Red Blue Devils szurkolói csoport Facebook oldalának törlését, kijelentve, hogy tudomása sem volt semmilyen ilyen irányú kezdeményezésről.  

                                                                                                        Videoton FC