2024. március 29., péntek

„Káros lenne Koszovó UNESCO-s tagsága”

Koszovó UNESCO-ba való felvétele olyan precedenst teremtene, amely káros lenne a szervezet további működésére nézve, jelentette ki hétfőn Tanja Miščević, az európai uniós tárgyalócsoport vezetője, aki szerint az UNESCO kiemelten fontos a szerb kulturális örökség védelme miatt. Koszovó UNESCO-hoz való csatlakozási igényével kapcsolatban kifejtette, hogy a nemzetközi szervezetekben „sajnálatos módon sok politika található” és Szerbia csupán erős diplomatai aktivitással szállhat ezzel szembe, valamint annyit tehet, hogy párbeszéd folytán rámutat arra, hogy az UNESCO további működésére nézve milyen káros hatással lehet Koszovó tagsága.

A tárgyalócsoport vezetője szerint a csatlakozási igénnyel kapcsolatban több forgatókönyv létezik és nem lesz egyszerű, sem könnyű döntést hozni vele kapcsolatban, így minden bizonnyal hosszú ideig tárgyalnak majd róla a tagországok. Hozzátette, hogy Szerbia, amely hosszabb ideje tagja az UNESCO-nak, már tiltakozott Koszovó felvétele ellen.

– Azok az országok, amelyek nem tagjai az ENSZ-nek, nehezen lehetnek tagjai az UNESCO-nak – mondta Miščević.

Az európai uniós tárgyalócsoport vezetője szerint a koszovói kulturális örökség nemcsak szerb, hanem civilizációs vívmány, ezerét ezzel a problémával az UNESCO-nak is foglalkoznia kell.

Ivica Dačić külügyminiszter levélben fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz Koszovó UNESCO-s felvétele kapcsán. A külügyminiszter szerint Koszovó UNESCO-ba való felvétele Szerbia számára elfogadhatatlan, mert Koszovót nem lehet országnak tekinteni. Dačić a levélben kiemelte, hogy Szerbia nem módosította álláspontját a tartomány státusa kapcsán, noha azzal szembesül, hogy Pristina erőfeszítéseket tesz arra, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi szervezetek munkájába, a regionális képviseletről és együttműködésről szóló megállapodás keretein kívül. A külügyminiszter szerint nyilvánvaló, hogy ezt a kérelmet a koszovói „államiság” megerősítése céljából nyújtották be, ez pedig túlmutat az UNMIK mandátumának és az ENSZ főtitkára különleges képviselőjének hatáskörein.

Zvonimir Stević, a Szerbiai Szocialista Párt parlamenti képviselője kijelentette, hogy az állam mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza Koszovó UNESCO-ba való felvételét.

– Megteszünk mindent, hogy megakadályozhassuk Szerbia kulturális örökségének ellopását – mondta Stević, aki szerint Pristina már hónapok óta megszegi a megállapodásokat és a megegyezéseket, valamint késlelteti a koszovói szerb községek közösségének magalapítását.

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt képviselője szerint Koszovó UNESCO-ba való felvétele ellen a szerb kormánynak erős diplomáciai aktivitásba kellene kezdenie, azonban ehhez nincs elég ereje, tudása és eszköztára. Mint megjegyezte, az UNESCO végrehajtó bizottságát többnyire olyan országok alkotják, amelyek elismerték Koszovó önállóságát és Szerbia ezzel kapcsolatban is úgy fog hallgatni, mint ahogy az olimpiai bizottság esetében tette.