2021. május 16., vasárnap

Új esély a sikeres újraélesztésre

Automata külső defibrillátorok elhelyezését tervezik Zentán

A közterületek közül elsőként a zentai piactéren szeretnének automata külső defibrillátort elhelyezni – közölték a program apropóján tegnap a Zentai Egészségházban megtartott sajtótájékoztatón az intézmény illetékesei, dr. Surján Gusztáv, az egészségház igazgatója, dr. Brankica Tomašević, a mentőszolgálat orvosa és Lőrinc Csongor, a mentőszolgálat főtechnikusa, a program koordinátora.

Dr. Brankica Tomašević, dr. Surján Gusztáv és Lőrinc Csongor a sajtótájékoztatón
Dr. Brankica Tomašević, dr. Surján Gusztáv és Lőrinc Csongor a sajtótájékoztatón

– Vállaltuk az automata külső defibrillátorok elhelyezésével kapcsolatos akció lebonyolítását, amely az újraélesztés modern és a mindennapokban elfogadott módját öleli föl, ugyanis az újraélesztést a klinikai halál beálltának pillanatát követően minél gyorsabban és minél szakszerűbben meg kell kezdeni. Nincs idő várakozásra, így a mentőszolgálat szakembereinek érkezésére sem, ugyanis a mentőszolgálat szakembereinek 3-4 percen belül a helyszínre kellene érkezniük ahhoz, hogy segíteni tudjanak, ami Zenta község területén az esetek nagy százalékában nem sikerül. Az automata külső defibrillátorok elhelyezése tehát átmeneti megoldást tudna nyújtani – magyarázta a sajtótájékoztatón dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója.

Dr. Brankica Tomašević, a mentőszolgálat orvosa és Lőrinc Csongor, a mentőszolgálat fő technikusa, a program koordinátora a programmal kapcsolatos részleteket ismertették szerb, illetve magyar nyelven.

– A program ötlete akkor született meg, amikor a statisztikai adatokat vizsgálva azt kellett megállapítanunk, hogy míg az Európai Unió területén 100 000 lakosra 35 hirtelen szívhalál jut, addig Zentán tavaly a mintegy 23 000 lakosra 16 ilyen eset jutott. Az uniós statisztikák azt mutatják, hogy a 35 esetből mindössze 9-ben sikerült az újraélesztés, nekünk viszont a 16-ból 3 esetben. Ezt a számot az automata külső defibrillátorok segítségével három-négyszeresére lehet növelni – hangsúlyozta Lőrinc Csongor, aki elmondta: azokon a helyeken, ahol egyszerre több mint ötven felnőtt személy tartózkodik, már indokolt az automata külső defibrillátor elhelyezése, ami az uniós országokban alapkövetelménynek számít, nálunk viszont egyelőre nem létezik ilyen szabályozás, csupán tervek vannak.

– A nagyobb városok között már vannak olyanok, amelyek több ilyen berendezéssel is rendelkeznek. Mi arra fókuszálunk, hogy azon kisebb községek esetében, mint amilyen Zenta is – ahol egyszerre mindössze egyetlen mentőcsapat van szolgálatban, amelynek nemcsak a várost, hanem a környező falvakat is el kell látnia –, lehetőséget teremtsünk arra, hogy ilyen módon is megkíséreljük növelni az emberek túlélési esélyeit – fejtette ki a projektum koordinátora, hozzátéve, az életmentés során a szakemberek mellett a lakosságnak is fontos szerep jut.

– Az életmentés folyamatának láncolatában az első három láncszem azokra vonatkozik, akik a helyszínen vannak, hiszen az első lépésben fel kell ismerni a helyzetet, és segítségek kell hívni, a másodikban idejében el kell kezdeni az újraélesztést, a harmadikban pedig alkalmazni kell a külső defibrillátort, és csak ezután, negyedik lépésként jön a szakszerű segítségnyújtás. Azt szoktuk mondani, hogy ez a lánc olyan erős, mint amilyen erős a leggyengébb láncszeme – magyarázta Lőrinc Csongor, hozzátéve, éppen ezért az automata külső defibrillátorok elhelyezése mellett a projektum másodlagos célja az, hogy alapvető egészségügyi kultúrát próbáljanak kialakítani, beleértve azt is, hogy megkíséreljék felhívni a lakosság figyelmét az újraélesztés, illetve általában az elsősegélynyújtás fontosságára.

Ezzel kapcsolatban dr. Surján Gusztáv kifejtette, a mentőszolgálat munkája hatékonyságának növelése érdekében szorosabb együttműködésre lenne szükség a lakossággal.

– A lakosság egy része sajnos visszaél a mentőszolgálat munkájával, és nem csupán sürgős esetben hívja a mentőszolgálatot, hanem például láz miatt, fej- vagy hátfájás miatt, sőt akár rovarcsípés miatt is hozzánk fordul, ami azért tekinthető különösen aggasztónak, mert ha egyszerre mindössze egyetlen mentőcsapat van szolgálatban, és az kimegy egy rovarcsípéshez, akkor fennáll a veszélye annak, hogy nem tud odaérni egy olyan esethez, amelynek során valóban életet kellene mentenie – fogalmazott az intézmény igazgatója.

A Zentai Egészségház illetékesei elmondták továbbá azt is, hogy az elmúlt héten összehívták a község nagyobb vállalatainak képviselőit, akiknek felhívták a figyelmét az automata külső defibrillátorok fontosságára, és a visszajelzések azt mutatták, hogy több vállalat képviselői is komoly érdeklődést mutattak arra, hogy bekapcsolódjanak a programba. Hozzátették, a közterületek közül elsőként a piactéren szeretnének automata külső defibrillátort elhelyezni, illetve egy olyan mobil berendezést is szándékoznak beszerezni, amelyet a nagyobb rendezvények alkalmával a szervezők rendelkezésére tudnának bocsátani, ezzel is növelve hirtelen szívhalál bekövetkezése esetén az érintettek túlélési esélyét.