2024. május 1., szerda

Díszpolgárt választ ma az óbecsei kkt

Óbecse a község napja alkalmából 2010-ben adományozott először díszpolgári címet, akkor Skrabány Viktor festőművész, nyugalmazott rajztanár érdemesült erre az elismerésre. Most, öt évvel később a községi képviselő-testület mai ülésén ismét odaítéli a díszpolgári címet – az indoklás szerint annak a személynek, „aki a gazdaságban, tudományban, művészetben, sportban vagy más területeken jelentős eredményeket ért el, s akinek tevékenysége hozzájárult Óbecse község gazdasági és társadalmi fejlődéséhez és tekintélyének növeléséhez”.

(Fotó: Fehér Rózsa)

(Fotó: Fehér Rózsa)

A javaslatokat értékelő bizottsághoz hat név és indoklás érkezett: az elhunyt Milenko Šustran zeneszerzőt, karmestert és pedagógust a Petar Konjović Zeneiskola, az Óbecse Községért Polgári Csoport és az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör javasolta, Vitkayné Kovács Vera primadonna, vokálénekesnő és szólóének-tanárnő a Magyar Ifjúsági Akció Polgári Egyesület kezdeményezésére került a jelöltek közé, Kiss Csiszár Ernát egy 15 fős csoport gondolta érdemesnek erre az elismerésre, Mirko Blaževićet Biljana Vićentić terjesztette elő, Goran Dumanović, az óbecsei ĐIDO néptánc és -zene együttes művészeti vezetője pedig a ĐIDO ME-nek köszönhetően lett jelölt. A bizottság végül az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola kollektívájának a javaslatát támogatta, így az idén Mihajlo Ševićet avatják Óbecse díszpolgárává.

Mihajlo Šević az indoklás szerint „egész életét másoknak szentelte, bajtársainak, pártjának, hazájának, városának. Már fiatal korában kiemelkedő tagja volt járása népfelszabadító mozgalmának, emberiségesen és önfeláldozóan gondoskodott az elesett harcosok családjairól. A háború utáni Jugoszláviában a Fadip IFC vállalatban kulcsfontosságú szerepet töltött be, amely kb. 2800 munkást alkalmazott azokban az időkben, amikor a vállalat a termékeit az orosz katonaságnak exportálta. Kulcsfontosságú szerepet játszott abban is, hogy a brit Dunlop vállalat a Fadip IFC stratégiai partnere lett, ez volt az első nagyobb beruházás és az első országunkba fektetett angol tőke. A vállalat olyan jól működött ebben az időszakban, hogy felkeltette Károly angol herceg érdeklődését is, aki személyes látogatást tett a cégnél. A ma 89 éves Mihajlo Šević most sem nyugszik, segíteni akar másokon, s át akarja adni tapasztalatát és tudását a fiatalabb nemzedékeknek, hogy megszülethessen egy monográfia azokról az időkről, amelyekben élt.”

Ha ma a kkt is rábólint, Óbecse község 2015. évi díjait a következő polgárok és jogi személyek kapják meg: Gálik László, a Közigazgatási Hivatal dolgozója, aki április 16-án újraélesztéssel megmentette egy, az épületben rosszul lett ember életét, Dragan Knežević, a 200 embert foglalkoztató óbecsei KNOTT AUTOFLEX JUG Kft. tulajdonosa, aki a sikeres exporttevékenység mellett támogatja az iskolákat és munkát ad a megfelelő szakmát végzett diákoknak, az MGM Plamen Company Kft., amely társadalmilag is felelős vállalatként segíti a gazdaságot, a tudományt és a sportot, Szilágyi Csaba olimpikon úszó kivételes sport- és tanulmányi eredményeiért, Slobodan Preradović a művelődési tevékenységekben, az amatőr színház megszervezésében és megóvásában, valamint a versmondás területén végzett munkájáért, különösen a Májusi játékok megszervezéséért, a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör sokéves művelődési tevékenységéért, a péterrévei kultúra ápolásáért és a népi örökség megóvásáért, a gyermekekkel való értő foglalkozásért, valamint a hazai és külföldi versenyeken elért kiváló eredményekért, és Lovas Đijanta, a Petar Konjović Zeneiskola zongoratanárnője, a Katicabogár gyermekkórus alapítója, zeneszerzője és karmestere pedagógusi munkájáért, diákjainak versenyeken elért kiváló eredményeiért.

A képviselők arról is döntenek majd, hogy 2020-tól a díszpolgári címet két kategóriában külön lehessen adományozni, mégpedig élő személynek és posztumusz díjként is. A fellelhető források szerint egyébként a város első díszpolgári kitüntetését Parcsetich Félix, volt járásbírósági elnök kapta 1888-ban, Óbecse második díszpolgára pedig Than Károly nemzetközi hírű kémikus volt 1902-ben. Ezt a szép kezdeményezést élesztették újjá 2010-ben Óbecsén.