2024. május 1., szerda

Útjára indult az első Stadler-vonat

Hazai síneken először a Belgrád–Újvidék–Szabadka vonalon közlekedik

A Szerbiai Vasutak közvállalat udvarába eddig a svájci székhelyű Stadler Rail, vasútijármű-gyártó cég 17 járműve érkezett meg. A korábbi megállapodás értelmében összesen 21 ilyen szerelvény közlekedik majd Szerbia vasútvonalain, a maradék négy pedig augusztus folyamán érkezik – mondta a kedden Miroslav Stojčić, a Szerbiai Vasutak közvállalat vezérigazgatója, aki az első utasok között utazhatott az új vonaton a főváros és a tartományi székváros közti szakaszon. Mint mondta, a vasúti közvállalat vezetősége úgy tervezte, hogy a többi új szerelvényt fokozatosan kapcsolja be a hazai vasúti közlekedésbe. Hetente kettőt helyeznek forgalomba. Mint ismeretes, az országban legutóbb harminc évvel ezelőtt volt példa arra, hogy vadonatúj elektromotoros vonatokat vásároljanak.
– A svájci szerelvények a legkorszerűbb technológiai eljárások szerint készültek, és felszereltségük is a legkorszerűbb, sebességük pedig elérheti a 160 kilométer/órát. Arra azonban fel kell készülni, hogy a sínek állapota miatt sok esetben lassabban fognak haladni. Bizonyos helyeken 90, másutt viszont óránként csupán hatvan kilométert tehetnek meg a szerelvények. Csupán a Ruma–Golubinci szakaszon érhetik el a vonatok az óránkénti 120 kilométeres sebességet – magyarázta a vezérigazgató.

A Stadler-szerelvények egyébként a belföldi utasszállító és az Intercity vonalakon is egyaránt közlekednek majd, a Belgrád–Szabadka távon pedig öt új vonatot indítanak. A Fővárostól Újvidékig jelenleg 430 és 560 dinárba kerülnek a másod- és első osztályra szóló jegyek, Szabadkáig pedig kategóriától függően 720 és 940 dinár az áruk.

Dimitrije Milutinović, a vállalat szolgáltatással és jegyárakkal megbízott részlegének igazgatója elmondta, hogy a Stadlerekre és a következő évtől érkező orosz vonat-modellekre szóló jegyek valamivel drágábbak lesznek.

– Szimbolikus összegről van szó, történetesen ötven dinárról. Emellett ezeken a vonalakon előre lefoglalhatják az utasok a helyüket, amire eddig nem volt lehetőség – magyarázta Milutinović.

A Stadlerek egyébként 235 férőhelyes vonatok, ebből 223 másodosztályú ülőhely, a többi első osztályú. Több a válaszfal bennük, emellett a mozgássérülteknek, a gyerekkocsiknak és a kerékpároknak is szavatolnak elegendő helyet.

A szerbiai és a svájci fél 2013 márciusában írta alá a szerződést 21 elektromotoros vonat megvásárlásáról, amelyeknek értéke 99 millió euró. A beruházást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hiteleiből fedezik.