2024. május 8., szerda

Az adóhivatal legnagyobb adósai

Több száz cég neve szerepel a Szerbiai Adóhivatal legutóbb kiadott listáján, amely a legnagyobb adósságokat felhalmozott vállalatokat rangsorolja.

Az idei év márciusával bezárult kimutatás szerint az első helyet a kragujevaci Zastava fegyvergyár „érdemelte ki” 7,7 milliárd dináros adóhátralékkal. Utána következik a Krušik Valjevo, számottevően kisebb adóssággal (2,59 milliárd dinárral), harmadik a fővárosi Monus (2,17 milliárd dinár), negyedik a trsteniki PPT Namenska (2,14 milliárd dinár).

A lista azonban itt közel sem ér véget, hiszen az adóhivatal olyan ismert vállalatokat és szervezetek is említ mint a szerbiai közszolgálati televízió és rádió, a Partizan labdarúgóklub vagy a Verano Motors.

A lista magánvállalkozókról is említést tesz. Közülük a legnagyobb adósságot, pontosan 117,6 millió dinárt, Milan Vasiljković, a Smederevska Palanka-i Zelena jabuka cég tulajdonosa halmozta fel.

A jelentésben egyébként 422 aktív, 760 csődeljárás alatt lévő és 227 szerkezetátalakítás alatt álló vállalat neve szerepel. A lista további 423 céget is megemlít, ezeket azonban már törölték a nyilvántartásból.

Az adóhivatal a szerkezetátalakítás és csődeljárás alatt álló vállalatoktól nem követelheti a pénz megtérítését. Ebből a „táborból” a legnagyobb tartozást a csődbe ment Beobank halmozta fel (30,9 milliárd dinár), második pedig az Investbank 23,2 milliárddal.