2024. április 25., csütörtök
HAJDÚJÁRÁS

Összeállt a gépezet

A Szabadkai Körzeti Liga utolsó előtti fordulója után, a Palics elleni 8:0-s sikert követően már nyilvánvalóvá vált, hogy a hajdújárási Vinogradar labdarúgói tizenhat év után újra megszerzik a körzeti liga bajnoki címét. Az utolsó mérkőzés már semmiről sem döntött, ennek ellenére a bajnokcsapat Gunarasról is három ponttal távozott, bizonyítva, hogy a bajnoki titulus teljesen megérdemelten került a tarsolyukba. Az őszi idényt 29 ponttal a 3. helyen zárta Jovica Čučković együttese, ekkor idegenből 18 pontot hozott a csapat, a hazai mérleg azonban gyengébb volt a vártnál, mivel ősszel a lehetséges 21-ből 11 pontot sikerült megszerezni. Tavasszal nemcsak idegenben ment jól a csapatnak, hanem hűséges szurkolótáboruk előtt is, hiszen hazai pályán minden mérkőzésen győztesként hagyták el a játékteret. A bajnoki cím mellett a liga gólkirálya is – a 24 gólos Mišo Guljaš, aki ősszel kétszer, tavasszal pedig huszonkét alkalommal vette be a soros ellenfél kapuját – a hajdújárási csapatból került ki.

– Törökkanizsán, az Obilić elleni rangadón elért 1:1-es döntetlent követően, ahol a hajrában egyenlítettek a hazaiak, éreztem úgy, hogy meglehet a bajnoki cím, de meghatározó volt néhány fordulóval korábban a szeghegyi Njegoš otthonában aratott 5:0-s győzelem is. Véleményem szerint a bajnoki címről az döntött, hogy tavasszal hazai pályán százszázalékos teljesítményt nyújtottak a fiúk – mondta Haskó István, a Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.

A ligából egy éve négy csapat került magasabb rangfokozatba, ennek ellenére az idei bajnokság cseppet sem volt gyengébb a tavalyinál.

– Az Obilić és a tiszaszentmiklósi Sloga a Tisza Menti Ligából került fel, és azonnal az élmezőAnyben végeztek, a njegoševói Proleter az utóbbi években nagyon erős, a magyarkanizsai Potisje az alsóházban végzett, de játéktudásuk alapján feljebb lenne a helyük, és tavasszal kellemes benyomást tett rám a Panonija csapata is, akiket ősszel idegenben simán legyőztünk, itthon azonban nehezen fektettük őket két vállra. A Krivaja csapata évek óta jól játszik, és ki kell emelnem a gunarasi Olimpiát is, akik az őszhöz képest hatalmasat estek vissza, viszont ellenünk jól játszottak, és a helyzetek alapján lehet, hogy még a győzelmet is megérdemelték volna. Egyedül a Csóka és a Palics lógott ki a mezőnyből, ők lényegesen gyengébbek voltak – értékelt a klubelnök.

A tavaszi idényre kiválóan összekovácsolódott a zöld-fehér alakulat, mindenki megtalálta a csapaton belül a helyét, összeállt a gépezet. A csapat jogot szerzett a Vajdasági Liga bácskai csoportjában való indulásra, de még kérdés, hogy augusztus közepétől melyik rangfokozatban lépnek pályára a hajdújárásiak.

– Anyagi lehetőségek hiányában ebben a ligában is nehéz végigküzdeni az idényt, a bácskai liga pedig több pénzt követel. Ebben a ligában nálunk kevesebb pénzzel egyik csapat sem rendelkezik, arról nem is beszélve, hogy ilyen kevés pénzből az utóbbi évtizedben senki sem nyerte meg a bajnokságot ebben a ligában. Nálunk fizetett játékos sincs, mivel körülményeink ezt nem teszik lehetővé. Nem látom esélyét, honnan tudnánk pénzt szerezni a magasabb ligára. A bírói költségek ott magasabbak, a távolságok is nagyobbak, lehet, hogy néhány erősítést is szereznünk kellene. A napokban ül le a vezetőség, és megbeszéljük, merre tovább. Ha a nevezési határidőig megjelenne egy támogató, akkor megpróbálkoznánk a bácskai ligával – mondta Haskó.

A felnőttek mellett a pionírok is kiválóan szerepeltek a megfelelő ligában. Elsősorban a fantasztikus tavaszi idénynek köszönhetően, amelyet vereség nélkül teljesítettek a gyerekek, végül a harmadik helyen végeztek. A három utánpótlás-korosztályban több mint hetven gyermek edz a hajdújárási sportközpontban.

– A kisebb korosztályokkal három éve indult el a komolyabb munka. Mivel minden kezdet nehéz, az első évben bizony két számjegyű vereségek is előfordultak. A szülőknek és a gyerekeknek elmondtuk, hogy ez kezdetben más csapatnál is így van, és a három év munkája szép lassan meghozza gyümölcsét. Télen több tornát nyertek, tavasszal néhány új játékos érkezett a csapathoz, és a munka is beért. Többek között a bajnok szabadkai Champions együttesét is legyőzték itthon a gyerekek. A legkisebbek a Foci 7 elnevezésű tornákon szerepelnek, és ők is szépen teljesítenek. Hangsúlyoznám a szülők szerepét, hiszen nélkülük nagyon nehéz lenne. Ha szükséges, akkor bátorítják a gyerekeket, ha nincs mivel elutazniuk a vendégszereplésre, akkor elvállalják a sofőr szerepét. Ott segítenek, ahol kell – mondta Haskó.

A legnagyobb probléma, hogy a pionír korosztályból kikerülve a gyerekeknek nincs megfelelő korosztály, ahol játszhatnának. A felnőttmérkőzések előtti serdülőmeccseket megszüntették, így nagyon sok fiatal focista eltűnik a süllyesztőben.

– Ki kellene tolni a korhatárt legalább 20 éves korig, és előmeccsként az ifjúsági korosztályt kellene szerepeltetni. 18 és 22 év között, megfelelő korosztályos bajnokság hiányában, rengeteg gyerek abbahagyja a labdarúgást. Ez ellen tenni kellene – mondta Haskó István, a hajdújárási Vinogradar Labdarúgóklub elnöke.