2024. április 26., péntek

Etnofest – az idén csak zene

Június 19-e és 21-e között Palicson a Vigadóban – Hét koncert, tíz különböző országból érkező fellépők

Tizenkettedik alkalommal szervezik meg az Etnofest világzenei fesztivált június 19-e és 21-e között a palicsi Vigadóban. A fesztivál idén csak a zenéről, a koncertekről szól, elsősorban az anyagi támogatások hiánya miatt. Dejan Vujinović, a fesztivál művészeti igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatóján kiemelte, az Etnofest az egyedüli világzenei fesztivál, amely vidékünkön önálló rendezvényként biztosít fellépési lehetőséget a világ-, az etnozene előadói számára.

A város önkormányzata ebben az évben is kiállt a fesztivál mellett, s biztosított anyagi támogatást, de jóval kevesebbet, mint azt az előző években.

– Nagyon jó az együttműködésünk minden városi intézménnyel, közvállalattal, s a velük való együttműködésünk sikerességének eredményeként születhetett meg az idei fesztivál programja. Összesen tíz különböző országból érkeznek a fellépők, hét koncertet láthat majd a közönség. A fesztivál ezúttal is ingyenes minden érdeklődő számára – mondta Vujinović, majd hozzátette, továbbra sem adták fel álmukat, hogy az Etnofest egy világszínvonalú rendezvénnyé nője ki magát, egyelőre még nem sikerül felemelkedni, ahhoz sokkal nagyobb anyagi támogatásra van szükségük.

A fesztivált pénteken este fél kilenckor a Brencl Banda nevű szlovén együttes nyitja meg, akik a szlovén szellemiséget képviselik, a horvát–szlovén határról származnak, amely területnek nagyon nagy zenekultúrája, hagyománya van.

Véro La Reine és a Bikutsi Live Band pénteken tíz órakor lép színpadra, s az együttes énekesnője kameruni származású, együttesének tagjai pedig hat különböző országból származnak. A bécsi konzervatóriumban tanult, ahol kapcsolatot vélt felfedezni a dzsesszritmusok és a bikutsi zene között.

Pénteken este a harmadik fellépő a belgrádi Naked, akik Nakedonia címmel tavasszal jelentették meg harmadik albumukat. Zenéjükben a balkáni dallamok mellett a funk, a dzsessz is megjelenik.

Szombaton az Orthodox Celts mellett az ír zenét képviselő Irish Stew of Sindidun nevű belgrádi formáció ad koncertet fél kilenctől, 22 órától pedig a Vrelo lép fel, immár harmadik alkalommal.

Fél tizenkettőtől egy dj-kettős, az újvidéki Feelip és a mexikói Quetzal alkotnak. Latinamerikai és balkán ritmusok keverednek az afrikai ütőhangszerek ritmusával.

Vasárnap 20.30-tól az Istanbul Night Fatima Gozlannal lép színpadra. Cselló és elektromos gitár, a budapesti Fatima Gozlan fellépésével egy igazi spirituális élményben lehet része a közönségnek.

A fesztivál zárókoncertje Said Tichiti és a Vázsonyi János duó. A marokkói származású Said és Vázsonyi a komolyzenét és az etno- és dzsesszdallamokat ötvözi előadásában.

A fesztivál előadóiról részletesen a www.etnofest.org címen olvashatnak.