2024. április 26., péntek

Jövőre építik a Fruška gorai-i közúti folyosót

Az állami költségvetésből 77, a Tartományi Nagyberuházási Alap eszözeiből pedig 76,8 millió dinárt fordítanak az Újvidék–Ruma útvonal 37 kilométer hosszú szakasza ötlettervének kidolgozására

– A Fruška gora-i közúti folyosóról eddig már nagyon sokat beszéltek, ám nagyon keveset tettek azért, hogy ki is épüljön. Azt szeretnénk, ha ez megváltozna és az ötletterv társfinanszírozásáról szóló megállapodás aláírásával megteremtődnének az előfeltételek ahhoz, hogy elkezdődjön ennek az útvonalnak a megépítése – emelte ki Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter pénteken Belgrádban abból az alkalomból, hogy Nebojša Malenkovićtyal, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatójával aláírták a közös beruházásról szóló megállapodást.

A pénzeszközök átutalásáról szóló szerződés aláírása ugyan nem volt a sajtó számára nyilvános, de a minisztérium közleményéből megtudtuk, hogy a megállapodás szerint az állami költségvetésből 77 millió dinárt, a Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből pedig 76,8 millió dinárt irányoztak elő az ötletterv kidolgozásának társfinanszírozására. Az Újvidék és Ruma közötti útvonal három szakaszára készül el ebből a pénzből az ötletterv.

– A kormány és a minisztérium álláspontja az, hogy egyetlen projektum sem állhat, és a Fruška gora-i közúti folyosónak nagy jelentősége van Vajdaság, de Szerbia polgárai számára is. Kérni fogjuk, hogy ez a projektum visszakerüljön a prioritások közé, és sokkal gyorsabb ütemben dolgozzanak rajta, mint a korábbi években. A Fruška gora-i közúti folyosó tehermentesítené Újvidék városközpontjában a közlekedést, az ipari zóna számára jobb összeköttetést jelentene, és összekötné Szerémséget és Mácsvát Bánáttal. A jövőben ez a közúti folyosó jelentené a 10-es és a 4-es közúti folyosó közötti kapcsolatot, ugyanakkor pedig ez az út válna a legrövidebb útvonallá Bosznia-Hercegovina és Románia között – emelte ki a miniszter asszony.

Az összesen 37,18 kilométer hosszú útvonal három szakaszára vonatkozó ötletterv kidolgozására a közbeszerzési pályázatot legkésőbb június 19-én írják ki. A közbeszerzés teljes értéke 153,8 millió dinár.

A közbeszerzési pályázat lezárása után a legjobb ajánlatot tett kivitelező kilétét legkorábban szeptember közepén teszik közzé, így az ötletterv az év végéig el is készülhet az út legalább egyik szakaszára vonatkozóan, így a jövő év elején már az építőmunkálatokat is elkezdhetik. Az ötletterv kidolgozásával párhuzamosan gazdasági analízis is készül arról, melyek a legjobb pénzforrások ahhoz, hogy hozzájussanak az út kiépítéséhez szükséges pénzeszközökhöz.

Fruška gorai-i közúti folyosó negyedik szakaszának ötlettervének megvalósítását – amely a rumai kerülőúttól az E70 közúti csomópontjáig halad – a kivitelezési hatástanulmány elkészülte után kezdik meg. A munkálatokat a Szerbia Útjai közvállalat végzi.