2024. április 27., szombat

Sakkozni akarok!

Több mint kétszáz gyermek mérkőzött meg a sakkversenyen – Nem bírtak a fiatal sakktehetséggel a közéleti személyek

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács, a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Spartacus Sakk-klub és a rendezvénynek otthont adó palicsi Miroslav Antić Általános Iskola szervezésében szombaton negyedik alkalommal került sor a Sakkozni akarok! elnevezésű nemzetközi általános iskolai sakkversenyre. A rendezvény az idei évre már fesztivállá nőtte ki magát, a verseny mellett számtalan programmal népszerűsítették a sakkot. Az egész napos rendezvény résztvevőit Tóth Gabriella, az iskola igazgatója, majd De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte. A mérkőzésen 220 gyermek vett részt.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

– A szerbiai oktatási minisztérium 2007-ben vezette be az általános iskolák keret tantervébe választott tantárgyként a sakkot. Úgy gondolom, ez jó lépés volt, ugyanis a már kettőezer éve játszott stratégiai táblajáték elősegíti a sikeres iskolai teljesítményt, fejleszti a kreativitást, az intelligenciát és a képességeket. A sakk megtanít arra, hogy a szabályokat be kell tartani, hogy van ellenfél, akit sokszor, kilátástalan helyzetben is egy jó taktikával, lépésről lépésre le lehet győzni. A sakk olyan játék, mely kortól, nemtől, etnikai és társadalmi hovatartozástól, gazdasági háttértől függetlenül kapcsolatokat képes teremteni emberek közt. Rendezvényünknek ezért is az a mottója, hogy „egy családba tartozunk” – mondta a tanács elnöke.

A rendezvény az iskola diákjai által készített gálával, valamint Szalai Attila, a Hét Nap karikaturistája kiállításának megnyitójával kezdődött. A kiállításon neves magyar sportolók karikatúráit szemlélhették meg a résztvevők. A gála után következett a nemzetközi sakkverseny és a jótékonysági sakk-szimultán. A versenyen Magyarország, Románia, Macedónia és Szerbia általános iskolás tanulói ültek asztalhoz. A sakk-szimultán keretében – melynek műsorvezetői Zvekán Péter és Brasnyó Zoltán voltak – Kecskeméti Árpád, a 16 éves játékos tizennégy vajdasági közéleti személlyel, név szerint Pásztor Bálint parlamenti képviselővel, Csernik Árpád színművésszel, Lovas Ildikó íróval, Jánosi Elvira ultramaraton futóval, Kasza Gábor motorversenyzővel, László Edit lapigazgatóval, Perpauer Attila osztálytanítóval, Đivanović Dániel menedzserrel, Kozma Zoltán, a Pannon RTV főszerkesztőjével, Kanyó Ervin grafikusművésszel, Miskolci Renato profi görkorcsolyázóval, valamint a Senkiháza együttes tagjaival játszott egyszerre. A fiatal tehetség a tornát 13 győzelemmel zárta.

– Különösebb stratégiám nem volt. A legjobban Perpauer Attila és Đivanović Dániel küzdöttek – mondta Kecskeméti Árpád.

A fiatal sakktehetséget a Lovas Ildikó nevében sakkozó Szabó Boglárka győzte csak le. Az általános iskolás lány tehetséges ifjú matematikusként minden lépést jól megtervezett, s bár utolsó lépésként mást akart lépni, meglátta a matt felé vezető lehetőséget és megnyerte a játszmát. A sakk-szimultán résztvevőit Szalai Attila karikaturista egy-egy személyre szóló alkotással ajándékozta meg. A rendezvényen jótékonysági sakkárverést is tartottak, ahol Polgár Judit nemzetközi sakknagymester által dedikált tárgyak voltak megvásárolhatóak.

Eredmények: 1-4. osztályig, lányok: 1. Fülöp Csilla (Tisza-parti Általános Iskola, Szeged), 2. Anja Jovanović (Đorđe Matošević Á. I., Újvidék), 3. Katona Kitti (Tisza-parti Á. I., Szeged). Fiúk: 1. Marko Kupusović (Svetozar Marković Á. I., Verbász), 2. Vojin Popović (Dositej Obradović Á. I., Zombor), 3. Szirovica Alex (Stevan Sremac Á. I., Zenta). Csapatban: 1. Svetozar Miletić Á. I., Verbász, 2. Stevan Sremac Á. I., Zenta, 3. Petőfi Brigád Á. I., Kúla. 5-8. osztályig, lányok: 1. Matilda Navratil (Svetozar Miletić Á. I., Verbász), 2. Olja Kosanović (Aleksa Šantić Á. I., Babapuszta), 3. Aleksandra Golić (dr. Tihomir Ostojić Á. I., Tiszaszentmiklós). Fiúk: 1. Dejan Omorjan (Kosta Trifković Á. I., Újvidék), 2. Stefan Grbin (dr. Tihomir Ostojić Á. I., Tiszaszentmiklós), 3. Danijel Jankov (dr. Tihomir Ostojić Á. I., Tiszaszentmiklós). Csapatban: 1. dr. Tihomir Ostojić Á. I., Tiszaszentmiklós, 2. Stevan Sremac Á. I., Zenta, 3. Petar Kočić Á. I. Inđija.