2024. május 10., péntek

Tata kész befogadni II. János Pál pápa lebontásra ítélt szobrát

Tata kész befogadni Szent II. János Pál szobrát, ha Franciaország elutasítja az európai kultúra keresztény gyökereit, és lerombolásra ítéli az északnyugat-franciaországi Ploërmel terén állított szobrot – közölte Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és Michl József, a város KDNP-s polgármestere szerdán az MTI-el.

Mint írták, Tata városában a szent pápát tisztelet övezi, korábban már teret is neveztek el róla. A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a polgármestert ebben a törekvésében – olvasható a közleményben.

Május elején a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen emelt emlékmű lebontására szólított fel egy francia kisvárost egy bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel. Az emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva” feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.