2024. május 8., szerda

SZRP: Koszovó miatt módosítják az alkotmányt

A Szerb Radikális Párt értékelése szerint a szerbiai alkotmány módosításának valódi oka az, hogy a szerb kormány ki szeretné venni a preambulumot, amely szerint Koszovó Szerbia szerves része.

– A hatalom egy veszélyes és óriási átverésre készül, a közvéleményt pedig azzal vezeti félre, hogy az alkotmánymódosításra a bírák megválasztása és a parlamenti képviselők számának csökkentése miatt van szükség. Tudatosan manipulálják a sajtót, azt hangoztatva, hogy a parlamenti képviselők számának csökkentése óriási megtakarítást jelent majd az állami költségvetésnek – áll az SZRP tegnapi közleményében.

A radikálisok kiemelték, hogy Aleksandar Vučić kormányfő a The Wall Street Journal angol nyelvű amerikai nemzetközi napilapnak adott interjújában elismerte, hogy Koszovó miatt módosítják majd a szerbiai alkotmányt, ezzel pedig bebizonyította, hogy nem ugyanazt nyilatkozza külföldön és Szerbiában, „amely miatt annyira büszke magára”.

– Az SZRP arra figyelmezteti a hatalmon lévő rezsimet, hogy ne játsszon az állammal és ne vesse el az alkotmány módosításának ötletét, mert a Koszovóról szóló bevezető kitörlésével Szerbia formálisan és jogilag is elismeri Koszovó állítólagos önállóságát – teszik hozzá.

Végezetül megjegyzik, hogy az Európai Uniónak az alkotmánymódosításhoz való ragaszkodása elegendő indokot szolgáltat ahhoz, hogy Szerbia azonnal megszakítsa a csatlakozási tárgyalásokat.