2024. április 26., péntek

Hetvenegy új öntözőberendezés

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap megkezdte a hitelek folyósítását öntözőberendezések vásárlására

A Tartományi Képviselőház nagytermében tegnap írták alá a szerződéseket a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap közelmúltban meghirdetett hitelvonalának sikeres pályázóival. Ezúttal az új öntözőrendszerekre pályázó gazdákat fogadták.
Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója az egybegyűlteket köszöntve elmondta, hogy valamennyien elégedettek lehetünk a jelentkező és sikeresen pályázó gazdák számával.

A sikeresen pályázó termelők egy csoportja (Fotó: Ótos András)

A sikeresen pályázó termelők egy csoportja (Fotó: Ótos András)

– A 101 jelentkező közül 71-an pályáztak sikeresen. Ha az időjárási viszonyok másképpen alakulnak, mint tavaly, akkor nem tévedtek, mert ismét nagy szükség lehet az öntözőberendezésekre. E hitelezési vonal keretében 93 millió dinárral segítjük a vajdasági földműveseket. 2005-ben indítottuk el az öntözőberendezések vásárlására irányuló hitelezési vonalat, akkor évente 4,2 százalékos volt a kamatláb, azóta azonban sikerült a jelképes 1 százalékra csökkenteni. Ez a kamtláb a jövőben sem változik – ismertette Szabó.
Eddig több mint 1200 gazda sikeresen megnyerte ezt a pályázatot, és a kiosztott összeg meghaladja a 8 millió eurót. A pályázók száma évről évre növekszik. Az öntözési rendszerek alá kerülő területek pontos nagyságáról nincs információnk, de annyi bizonyos, hogy egyre nagobbak – részletezte a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.
Szél Erzsébet és férje Palicsról érkezett. Elmondák, hogy a támogatást gyümölcsösük öntözésére szeretnék fordítani, csöpögtetőrendszert szeretnének kiépíteni.
– Az a célunk, hogy könyebb legyen a termelés és jobb minőségű a termés. Hat hektáron főleg almát és kevés őszibarackot termesztünk. Még nem tudjuk, hogy milyen mértékben növekszik a hozam, de a tanulmányok szerint az öntözési rendszerrel több termésre számíthatunk. Eddig tifonnal öntöztünk, de az több vizet használ, és szeles időben nem lehet alkalmazni. Húsz éve foglalkozunk gyümölcstermesztéssel, és ez alatt az idő alatt megtapasztaltuk, hogy a tifonnal történő öntözés nagyon sok munkával és jelentős anyagi kiadással jár. Reményeink szerint az új csöpögtetőrendszerrel pénzt és energiát takaríthatunk meg – nyilatkozta a palicsi házaspár.