2024. május 2., csütörtök

Fejlemények nélkül a Šešelj-ügyben

Aleksandar Vulin nem bánta meg sértésként felfogható nyilatkozatát

Bár Vesna Pusić horvát külügyminiszter csütörtökön kifejtette, hogy Horvátország számára sokkal inkább sértő Aleksandar Vulin szerbiai szociálpolitikai miniszter nyilatkozata a horvát miniszterelnökkel kapcsolatban, mint Vojislav Šešelj hágai vádlott zászlóégetéses megmozdulása, Ivica Dačić szerb külügyminiszter pénteken azt állította, hogy a tiltakozó jegyzékben a horvát diplomácia nem Vulin nyilatkozata miatt tiltakozott, hanem amiatt, hogy Šešelj felgyújtotta a horvát nemzeti lobogót.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy Vulin nyilatkozata negatívan befolyásolja-e a két ország kapcsolatát, Dačić megjegyezte: ebből a kérdésből azt a következtetést lehet levonni, hogy Vulin fejtegetését megelőzően a két ország kapcsolata felhőtlen volt. Ez nem így van, a szópárbajt a horvát fél kezdte az Európai Parlamentben, szintén Šešelj kapcsán, nyomatékosította Dačić.

Közben Aleksandar Vulin közölte: egyetlen korábbi kijelentését sem vonja vissza. Csak abban az esetben hajlandó elnézést kérni Zoran Milanović horvát miniszterelnöktől, ha valaki kimondja, hogy az általa mondottak nem felelnek meg a valóságnak.

Mielőbb befejezni az eljárást

Serge Brammertz hágai főügyész szerint az a legfontosabb, hogy a Šešelj ügyében eljáró bírói tanács minél előbb ítéletet hirdessen. Šešelj viselkedése feszültséget kelt az egész régióban, fűzte hozzá Brammertz, majd reményét fejezte, hogy Radovan Karadžić ügyében az idén októberben kihirdetik az ítéletet, a Ratko Mladić elleni büntetőeljárásban pedig 2017 márciusa után várható ítélet.

Emlékeztetőül – Vulin szerdán az alábbiakat fejtette ki: „Zoran Milanović horvát kormányfő azért veszítette el a választásokat, mert nincsen elegendő bátorsága úgy viselkedni, mint Aleksandar Vučićnak. Milanovićnak a horvát állam érdekénél fontosabb saját hiúsága.” Mindehhez Vulin azt is hozzátette, hogy a horvát kormányfő angyalként tekint Ante Gotovina tábornokra, aki a szerbiai miniszter szerint usztasa.

– Az embernek abból kell kiindulnia, hogy nem tévedhetetlen, és ezért olykor téved. A lényeg az, hogy felismerjük és beismerjük hibáinkat. Ha tévedtem, amikor azt ajánlottam Milanovićnak, hogy kezdjen bele országában a reformok végrehajtásába, és így próbálja megnyerni a következő választásokat, akkor elnézést kérek. Ha tévedtem, amikor azt mondtam, hogy 250 ezer szerbet üldöztek el Horvátországból, szintén elnézést kérek, de akkor magyarázza már el valaki, hogy hogyan került Szerbiába 250 ezer menekült. Igen, azt mondtam, hogy Ante Gotovina usztasa. Ha valaki azt állítja, hogy nem az, akkor szintén elnézést kérek. Egyébként végtelenül örülök, hogy az usztasa szót sértésként élték meg – fogalmazott Vulin.

Šešelj várakozik

Vojislav Šešelj elmondása szerint a hágai ügyészség fellebbviteli tanácsának határozatát követően semmiféle egyéb dokumentum vagy meghagyás nem érkezett lakcímére Hágából, ezért fogalma sincsen, hogy mi lesz a következő lépés ügyében. Az újságíróknak nyilatkozva viccelődve megkérdezte, hogy szeretnék-e, ha ismét felgyújtana egy horvát zászlót.

A Šešelj-ügy kapcsán pénteken Tomislav Nikolić köztársasági elnök, a Szerb Radikális Párt elnökének valamikori párttársa is megszólalt. Egyetért azokkal az állításokkal, hogy a hágai törvényszék azért kéri Šešelj visszatértét a scheveningeni fogdába, hogy nyomást gyakoroljon Szerbiára.

– A szerb kormány támogatásomra számíthat ebben a helyzetben. Szerbiának tiszteletben kell tartania saját törvényeit. Ezek a törvények mentén Szerbiának kötelessége együttműködni a hágai törvényszékkel. Először azonban mindenféleképpen felül kell vizsgálni Šešelj egészségügyi állapotát. A médiumoknak minél kevésbé kellene beleártani magukat a Šešelj-ügybe, mivel csak kárt okozhatnak. Azt is tudom, hogy ki kinek az oldalán áll. Azt is tudom, hogy Šešelj oldalán senki nem áll, de mindig lesznek olyanok, akik felhasználnák a kormány megdöntéséhez – taglalta Nikolić.