2024. május 8., szerda

Tordán a Vajdasági lakodalom

Megkezdte a tájolást a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Szombaton a tordai Művelődési Otthonban Terék Anna: Vajdasági lakodalom című előadását mutatták be, amelyet Táborosi Margaréta rendezett.

Bánátban is ritkábbak a „sátras” lakodalmak (Fotó:  Kecskés István)

Bánátban is ritkábbak a „sátras” lakodalmak (Fotó: Kecskés István)

A szabadkai színtársulatot – immár hagyományosan – telt ház várta, ami nem csoda, hiszen nyolc éve rendszeresen vendégszerepelnek a közép-bánáti faluban. Előadásaikra a környező településekről is érkezik közönség.
A nézők minden pillanatát élvezték a másfél órás, mulatós nótákkal telített, lakodalmi kavalkádnak és sorra felismerték a nyolcvanas évek lakodalmaira jellemző – groteszk formában bemutatott – karaktereket. Az előadás végén vastapssal jutalmazták a „sátoros lakodalmat” bemutató előadást.
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata márciusban hat, áprilisban 4-6, májusban négy, júniusban pedig két helyszínen vendégszerepel. Ahogy Pálfi Ervin színésztől (a Vajdasági lakodalomban Sándor násznagy szerepét játssza) hallottuk: a 60-as, 70-es években a szabadkai társulat több mint harminc főt számlált. Akkor nyilván könnyű volt teljesíteni a nagyobb számú előadást vidéken. Most, kisebb létszámmal, ez már nehezebb. A csapatnak az egyik része közben túl van egy bemutatón (Nyolc nő) és most egy elég „húzós” időszak elé néznek. Pámer Csilla (Hajni, a menyasszony) elmondta, hogy Tordán mindig telt ház fogadja őket, ami tájoláskor motiválja a társulatot.

A vendégszereplést a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében tartottak meg, amely március 21-én a Tordai esttel zárul. Dobai János, Torda Helyi Közösség tanácsának elnöke szerint a rendezvény eddigi menete igazolta a létjogosultságát, mert a közönség színvonalas fellépéseket láthatott, másrészt pedig az előadások mindig telt ház előtt zajlottak.