2024. április 26., péntek

Görögországnak nem kell egy újabb mentőcsomag

Görögországnak nem lesz szüksége egy újabb mentőcsomagra, mivel nincsenek akut fizetési problémái, de ha nem kap lehetőséget a humanitárius válság leküzdésére, akár népszavazást is kész tartani az euróövezeti tagságról – jelentette ki Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az olasz Corriere della Sera lap vasárnapi számában megjelent interjúban.

– Csak annyit mondhatok, hogy megvannak a forrásaink a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének a kifizetésére. A többit majd meglátjuk – fogalmazott az interjúban a görög pénzügyminiszter, kizárva egyúttal annak a lehetőségét, hogy országa újabb mentőcsomagért folyamodjon. Nem hagyjuk magunkat ismét egy olyan mechanizmusba kényszeríteni, amelyben hitel ellenében programfeltételeket kell teljesítenünk – szögezte le.

Ehelyett Görögország egy olyan megoldásra tesz javaslatot európai partnereinek, ami „megadja a lehetőséget az országnak a növekedésre és a humanitárius válság leküzdésére”. Ha Brüsszelnek ez így nem felel meg, „abból még problémák lehetnek” – mutatott rá a görög pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy akár új választások kiírása, vagy az euróövezeti tagságról tartott népszavazásra is sor kerülhet. – Mi nem ragaszkodunk a székünkhöz – fogalmazott.