2024. április 20., szombat

Javult a közbiztonság Vajdaságban

Az idén a családon belüli és a kiskorúak körében tapasztalható erőszak ellen lép fel fokozottabban a rendőrség és a tartomány
Az ülésen megállapítást nyert, hogy a továbbiakban is szükség lesz a köztársasági belügyi tárcának és a tartományi parlament illetékes szervének a szoros együttműködésére (Fotó: Ótos András)

Az ülésen megállapítást nyert, hogy a továbbiakban is szükség lesz a köztársasági belügyi tárcának és a tartományi parlament illetékes szervének a szoros együttműködésére (Fotó: Ótos András)

A Tartományi Közbiztonsági Tanács pénteken megtartott ülésén megjelent Nebojša Stefanović belügyminiszter és Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója is. Az ülést Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke vezette. Megvitatták a Vajdaság közbiztonsági helyzetéről szóló tavalyi évre vonatkozó jelentést, melyet a miniszter vázolt fel a testület tagjai előtt. Pásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre kevés a nemzeti kisebbségekhez tartozó szerbiai rendőr, s hogy a nemzeti kisebbségeknek nagyobb arányban kell képviseltetniük magukat, mint most. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy ennek a problémának az elhárításán már dolgoznak az illetékesek. Rámutatott arra is, hogy a szisztematizált munkahelyek nagyon kis arányban vannak betöltve a rendőrségen belül, erre egy példaként Szabadkát említette, mely e tekintetben jóval a köztársasági átlag alatt marad. A térség sajátossága miatt nevezte aggasztónak az ilyen adatokat. Mint arról Pásztor az ülést követően megtartott sajtótájékoztatón beszámolt, megvitatták a 2014-es jelentés elemeit, és egyhangúlag elfogadták az azzal kapcsolatos megállapításokat is.

– Az az általános vélemény határozta meg az ülést, hogy a közbiztonsági helyzet 2014-ben tovább javult a 2013-as évhez képest, az olyan nehezítő körülmények ellenére is, mint amilyen például az árvízhelyzet vagy az illegális migrációk voltak tavaly. A testület az elért eredményekért köszönetet mondott a belügyminisztériumnak – ismertette a házelnök.

Megállapítást nyert, hogy a továbbiakban is szükség lesz a köztársasági belügyi tárcának és a tartományi parlament illetékes szervének a szoros együttműködésére. Pásztor közölte, abban állapodtak meg, hogy legalább hathavonta továbbra is ülésezni fog a közbiztonsági tanács, évente legalább egy alkalommal pedig a rendőrőrsök vezetői is részt fognak venni ezen az ülésen. Az együttműködés jelenleg kiváló – állapította meg.

A belügyminiszter a rendőrség tagjainak és a tartományi képviselőknek is köszönetet mondott azért, hogy 2014-ben csökkenteni lehetett a bűnözések számát a tartomány területén. Mint arról beszámolt, az előző évhez képest ez a csökkenés 8,9 százalékos, ami nem elhanyagolható eredménynek tekinthető.

– A közbiztonsági tanács ülésének egyik központi témája az volt, milyen szerepet tölt be a rendőrség egy adott közösségen belül. Fontos, hogy a rendőrök jelen legyenek egy település minden részében, minden utcájában, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsenek a polgárokkal, ennek köszönhetően ugyanis a polgárok nagyobb biztonságban érezhetik magukat, saját környezetükben győződhetnek meg azokról a pozitív eredményekről, amelyekről a statisztika beszél. A rendőrség célja az, hogy még jobb eredményeket valósítson meg a kis értékű lopások, kevésbé jelentős bűntettek felgöngyölítése esetében is – fejtette ki Stefanović.

Bejelentette, hogy mától Újvidéken az Újtelep városnegyedben megkezdi munkáját a rendőrség egy osztálya, mely hozzá fog járulni a közbiztonság növeléséhez a városnak ebben a részében. A Tartományi Közbiztonsági Tanács és a belügyminisztérium, mint mondta, a következő időszakban még szorosabban együtt fog működni a családon belüli erőszak és a kiskorúak körében tapasztalható erőszak visszaszorítása érdekében.