2024. március 29., péntek

A Fehér Ház szóvivője szerint az afgán tálibok nem terroristák

Kérdésre válaszolva nem minősítette terroristának az afgán tálibokat csütörtöki sajtótájékoztatóján Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Elismerte, hogy az Afganisztánban harcoló vallási fundamentalista tálibok terroristaként viselkednek, rendszeresen civileket gyilkolnak, mint a terroristák, ám szavai szerint az elnöki hivatal nem minősíti terroristáknak őket.

„A terroristákéval rokon taktikát folytatnak. A céljaik elérése érdekében terrortámadásokat hajtanak végre" - jelentette ki Earnest, hozzátéve ugyanakkor, hogy a tálibok „más besorolásba" tartoznak.

Magyarázata szerint az afgán tálibok különböznek az olyan szervezetektől, mint az al-Kaida, amelynek sokkal szélesebb körű globális törekvése „erőszakos és terrorcselekmények végrehajtása amerikaiak és amerikai érdekek ellen".

A kérdés azzal kapcsolatban merült fel, hogy amíg az Egyesült Államok álláspontja szerint Jordánia az elmúlt napokban terroristákkal - az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel - bocsátkozott fogolycsere-tárgyalásokba, addig az amerikai kormány nem így tett, amikor tavaly a tálibokkal megegyezett az általuk fogva tartott Bowe Bergdahl őrmester szabadon bocsátásáról.
Washington Bergdahlért nem váltságdíjat fizetett, hanem szabadon bocsátott öt tálib foglyot a guantánamói börtönökből. Earnest helyettese, Eric Schultz a tavalyi fogolycsere jogosságát indokolva szerdán úgy fogalmazott, hogy a tálibok „fegyveres felkelők", nem pedig terroristák.

Az Obama-kormányzat nem következetes a tálibok minősítésének kérdésében, tudniillik az afganisztáni tálibok nem szerepelnek az amerikai külügyminisztérium külföldi terrorista szervezeteket felsoroló listáján (FTO), a pakisztániak viszont a Berghdahlt foglyul ejtő Hakkani Hálózattal együtt igen. A washingtoni pénzügyi tárca ugyanakkor 2002-ben elnöki utasításra felvette a tálibokat a globális terroristákat felsoroló különleges lajstromába (SDGT), ami lehetővé teszi a szervezet számláinak befagyasztását.

Az Egyesült Államok emellett 10 millió dolláros jutalmat tűzött ki a tálibok vezetőjének, Omar mollának a kézre kerítésére a külügyminisztérium egyik programja - Jutalmak az igazságszolgáltatásért - keretében, amelynek célja „a nemzetközi terrorizmussal szembeni küzdelem". A washingtoni Nemzeti Terrorelhárítási Központnak a terrorcsoportok működéséről készített világtérképe is jelzi az afganisztáni tálibokat. 

A tálibok megítélésével kapcsolatos zavarra jellemző, hogy csütörtökön véletlenül még az a Josh Earnest is terroristáknak minősítette őket, aki pedig utóbb ennek az ellenkezőjét bizonygatta.
„Nem zártuk ki annak lehetőségét, hogy az amerikai (fegyveres) szolgálatok tagjai önvédelemből mégis hajthatnak végre (katonai) műveleteket a tálibok vagy más, Afganisztánban aktív terroristák ellen" - mondta.