2022. január 24., hétfő

Ne dobjuk ki a lejárt gyógyszereket!

Több száz tonna gyógyszerészeti hulladék vár megsemmisítésre – Szerbiában nincs gyógyszerégető

Több éve már érvényben van a rendelet, mely szerint a gyógyszertárak kötelesek visszavenni, átvenni a polgároktól a lejárt szavatosságú gyógyszereket, amelyek nagy része veszélyes hulladéknak minősül, és a természetbe, az álló- és folyóvizekbe jutva súlyosan károsíthatják az élővilágot. A gyógyszertárak zöme betartja a minisztériumi rendeletet, és különféle zárt edényekben tárolják a visszavitt lejárt gyógyszereket, injekciós ampullákat, gyógyteákat és más patikai készítményeket.

Piri Angéla gyógyszerész
Piri Angéla gyógyszerész

– Amikor összegyűlik egy nagyobb mennyiség, öt kiló vagy több, értesítjük a lejárt határidejű gyógyszerek átvételére és tárolására szakosodott magáncéget, amellyel előzőleg szerződést kötöttünk az átvételről. A forgalomból kivont gyógyszerek elszállításáért öt eurót fizetünk kilónként. Előfordul, hogy valamely készítmény iránt csökken az érdeklődés, és nem kel el, megmarad az orvosság, ilyenkor ezeket is kénytelenek vagyunk levenni a polcokról, és a többi lejárt gyógyszerrel együtt átadni a begyűjtő cégnek – mondta Piri Angéla, a zentai Elixír gyógyszertár vetetője. Ebben a forgalmas patikában évente 5–10 kiló lejárt gyógyszer gyűlik össze, ami azt jelenti, a polgárok zöme továbbra is inkább a szemétre veti a lejárt szavatosságú orvosságokat, mintsem venné a fáradtságot, és bevinné a legközelebbi patikába.

A lakosság nagy részénél odahaza tekintélyes gyógyszerkészletek halmozódtak fel, különösen az idős, a betegségekre hajlamosabb korosztály tagjai halmozzák a gyógyszereket, amelyek jelentős részének idővel lejár a szavatossága. Amikor a családban meghal valamelyik nagyszülő, az utána maradt többzacskónyi felhasználatlan, nagyrészt lejárt szavatosságú gyógyszert a rokonság egyszerűen a szemétbe hajítja. A háztartási hulladékkal keveredve a szeméttelepekre kerül a sok gyógyszer, innen azután már csak egy lépés, hogy a veszélyes, a környezetre ártalmas anyagok bekerüljenek a vizekbe és a talajba.

 

GYÓGYSZER A HÁZI KEDVENCEKNEK

A gyógyszertárakba bevitt, az elhalálozott családtag után visszamaradt, még érvényes gyógyszereket sem vehetik be az árukészletükbe, nem adhatják tovább a betegeknek, pedig sok kisnyugdíjast ki lehetne segíteni gyógyszerekkel. A még használható készítmények közül a fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentő szerek az állatgyógyászatban, a házi kedvencek, kutya, macska kezelésében eredményesen hasznosíthatók.

Szabadkán több száz embert kérdeztek meg, hogy mit tesz a lejárt szavatosságú gyógyszerekkel. A válaszadók 73 százaléka egyszerűen a szemeteskukába dobja a lejárt szavatosságú orvosságokat. Tehát csak minden negyedik polgár veszi a fáradságot, és viszi be valamelyik gyógyszertárba az ilyen gyógyszereket.

A lejárt gyógyszereket különféle tárolóedényekbe gyűjtik
A lejárt gyógyszereket különféle tárolóedényekbe gyűjtik

A háztartásokon kívül az egészségügyi intézmények, egészségházak, kórházak stb. termelik a legtöbb gyógyszerészeti hulladékot. Szerbiában jelenleg is mintegy 200 tonna megsemmisítésre váló gyógyászati hulladék, veszélyes anyag vár megsemmisítésre. Mivel az országban nincs mód a gyógyszerhulladék biztonságos megsemmisítésre, ezt a fajta hulladékot elsősorban Ausztriába szállítjuk ki, ahol hulladék fajtájától függően 2–6 euróért környezetbarát módon elvégzik a lejárt orvosságok és egyéb gyógyászati készítmények megsemmisítését.

Országszerte különböző raktárakban tárolták még tavaly is azt a 300 tonna lejárt gyógyszert, amelyet még az 1999-es bombázások idején humanitárius segély formájában kapott Szerbia. Felmerül a kérdés, hogy miért nem osztották szét, vagy használták fel az egészségügyi intézményeink ezt a temérdek gyógyszert. Addig vártak vele, míg lejárt a szavatossága, vagy már egy részét azért kaptuk ajándékba, mert már amúgy is lejárt a szavatosságuk?

Az elmúlt hetekben sok szó esett arról a médiában, hogy Újvidéken az állami patikákban felhalmozódott mintegy öt tonna lejárt szavatosságú gyógyszert az előírásoknak nem megfelelő helyen tárolják a városban a Papp Pál utcában. A felügyelőség elrendelte az engedély nélkül tárolt gyógyszerhulladék eltávolítását. Mivel a központi raktár megtelt, már nincs hol biztonságosan tárolni ezeket a gyógyszereket, ezért december közepe óta nem is veszik át őket az újvidéki patikákban. A problémával kapcsolatban dr.Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkártól kértünk rövid tájékoztatót:

– A lejárt szavatosságú gyógyszerek tárolásának gondja egyre csak növekszik, a megoldásához a titkárságunk a lehetőségeinkhez mérten hozzá fog járulni azzal, hogy az öt tonna gyógyszerészeti hulladék külföldön való megsemmisítéséhez szükséges nem kis összeg, a 15–20 ezer eurós költségek egy részét kifizetjük. A probléma megoldásához Újvidéknek a városi költségvetésből is el kellene különítenie bizonyos eszközöket, mert csak együtt tudjuk megoldani a felhalmozódott és a környezetre potenciális veszélyt rejtő gyógyszerészeti hulladék problémáját. A tervek szerint az újvidéki patikák február közepétől újra átveszik a polgároktól a lejárt szavatosságú gyógyszereket – mondta a környezetvédelmi titkár. Hozzátette még, hogy ahelyett, hogy egymásra várunk, országos szinten kellene megoldani a gyógyászati és gyógyszerészeti veszélyes hulladékok megsemmisítését. Szerbiában évente 70 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezik, ebből 6700 tonna szilárd és több mint 7500 tonna folyékony gyógyászati melléktermék, gyógyszer és vegyszerhulladék.