2024. április 26., péntek

Legfeljebb tíz százalékkal növelik az ügyvédek adóját

A nemzetközi és a szerbiai ügyvédek folytatják a tárgyalásokat az igazságügyi minisztériummal

Az ügyvédek követeléseinek egyikére, mégpedig az adókulcs módosítására megoldást találtak az illetékes szervek – áll az igazságügyi minisztérium, a nemzetközi ügyvédi szervezetek, a Szerbiai Ügyvédi Kamara képviselői és az igazságügyi minisztérium képviselői közötti, szerda esti tárgyalás után közzétett közleményben. E közleményben kiemelik, Nikola Selaković igazságügyi miniszter ígéretet tett, hogy az adókulcsról szóló előírások módosítása a parlamenti képviselők elé kerül, és ennek alapján eleget tesznek az ügyvédek követelésének, hogy az ügyvédek a 2013-as évhez viszonyítva erre az évre 10 százalékkal fizetnek majd magasabb átalányadót. A módosítást csütörtökön a szerb kormány is jóváhagyta.

A Szerbiai Ügyvédi Kamara által három hónappal ezelőtt megfogalmazott követelések közül, ami munkabeszüntetésük alapját képezte, az adónövelés mértékének csökkentése volt az egyetlen, amelyről a minisztérium hajlandó volt tárgyalni. A SZÜK sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a közjegyzőkről szóló törvény, illetve a kísérőtörvények módosítására. Mint a kamara tagjai már több alkalommal rámutattak, a közjegyzőkről szóló törvény alkotmányellenes, olyan hatáskörökkel ruházta fel az állam a közjegyzőket, amelyek nem is az államot illették meg, jelentősen megemeli azonban a polgárok költségeit azokban a jogi ügyekben, amelyekben a törvény a közjegyzőknek kizárólagos jogot tulajdonított, így például az adásvételi szerződések, illetve más jellegű szerződések összeállításánál és a jogi dokumentumok hitelesítésénél.

A több mint négyórás szerda esti tárgyalást csütörtökön folytatták a nemzetközi ügyvédi szervezetek jelenlétében a szerbiai ügyvédek és az igazságügyi minisztérium. A tárgyalófelek megállapodása szerint ugyanis a gondok sürgős megoldást követelnek. Mindenekelőtt egy olyan szerv megalapításában egyeztek ki, amelyben az igazságügyi minisztérium és a SZÜK részt vállal majd, és amely közösen fogalmazza majd meg a közjegyzőkről szóló törvény módosítását.