2024. május 4., szombat

Megemlékezések Magyarkanizsa községben

A hétvégén Magyarkanizsa több településén, Horgoson, Martonoson és Adorjánon is az 1944-ben kivégzett magyar áldozatokra emlékeztek. A pártok és a helyi szervezetek képviselői koszorúikat helyezték el a 70 éve történt megtorlások áldozatainak felállított emlékműveknél.

A Délvidék Kutató Központ vezetője, dr. Zakar Péter szombaton délután a horgosi temetőben elhangzott beszédében az emlékezés fontosságát emelte ki, valamint azt, hogy bár az 1944-ben történt atrocitásoknak voltak előzményei, egyetlen vérengzést sem lehet megindokolni, nincs olyan ok, amely elfogadható volna arra, ami itt történt. A magyarkanizsai önkormányzat szervezésében a szokásokhoz híven november 2-án tartották a megemlékezést a város nagytemetőjében. A vasárnap délutáni megemlékezésen Forró Lajos történész, a Délvidéki Kutató Központ tagja elmondta:

– Sokadszor vagyunk itt, hogy megemlékezzünk mártírjainkról, így van ez most is, 70 évvel az események után. Fontos, hogy itt vagyunk, fontos, hogy ne felejtsük el mártírjainkat. Akkor tudunk a megbékélésről beszélni, ha kölcsönösen elismerjük a gazemberek által népeink nevében elkövetett gaztetteket, és kölcsönösen tiszteljük egymás ártatlan áldozatait – mondta Forró Lajos.

A beszédet követően dr. Zapletán Géza esperes plébános alkalmi szertatást tartott, majd az önkormányzat, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Demokrata Párt, a Magyar Nemzeti Tanács és a helyi közösség képviselői koszorúzták meg az emlékművet. A megemlékezést a horgosi 11. Nepomuki Szent János Cserkészcsapat és a Cifraszűr vegyeskórus közreműködése tette ünnepélyesebbé.