2024. május 8., szerda

Környezetbarát közvilágítás – új padok

A város központjában megújul a közvilágítás, a világítótesteket gazdaságos és környezetbarát LED lámpákra cserélik. A közel 1,8 millió dináros beruházás felét a város állja, a másik felét a Tartományi Energetikai és Ásványi Nyersanyagügyi Titkárság pályázatán nyerte. Összesen 28 kandelábert cserélnek a Lazar cár téren.

A projektum szerint az új lámpák évi szinten több mint 40 százalékos energia-megtakarítást hoznak, a beruházás pedig öt éven belül megtérül. A LED világítás igen népszerű, mert takarékos, a lámpák hosszú életűek, nem tartalmaznak veszélyes anyagot, se higanyt, se ólmot, így környezetbarátnak számítanak.

A Zelenilo kommunális közvállalat a nyáron folyamatosan dolgozott a már meglévő köztéri padok fölújításán, valamint újakat helyezett ki a város sétálóövezeteibe. A Megyeháza előtt és a főutcán 45 padot tettek rendbe, a Hősök parkjában 19 újat állítottak föl. Az öntöttvas lábakon állók mellett betontalapzatú padokat is fölállítottak a tágabb városközpontban és az Újszelencse lakótelepen.

A már meglévő padokat egyenként leszerelték és a Zelenilo telephelyére szállították, ahol lecsiszolták, átfestették őket, pótolták a deszkákat, a hiányzó csavarokat, majd a régi helyükre állították őket.

– Bármit is cselekszünk, fölújítjuk a teljes városi bútorzatot, játszótereket építünk vagy javítjuk őket, és a hasonló munkákat kivétel nélkül a Városépítési Igazgatóság meghagyására tesszük. Így, ha a polgárok új padot, szemétgyűjtő kannát, játszóteret, parkolásgátló védőoszlopokat szeretnének a környezetükben, ehhez az igazgatósághoz kell fordulniuk. Amennyiben lesz rá pénz és megbízást kapunk rá, örömmel elvégezzük a munkát, hiszen a város szépítése a feladatunk – hallottuk Mirko Bezbradicától, a Zelenilo igazgatóhelyettesétől.