2024. április 20., szombat

Szorosabbá válik az együttműködés Kína és Szerbia között

Elképzelhető, hogy Szalonikiig bővítik a Budapest és Belgrád közötti gyorsvasút-vonalat – Az év végén Belgrádba látogat a kínai kormányfő

Decemberben Belgrádban tartják meg a közép- és kelet-európai államok kormányfőinek csúcstalálkozóját, az összejövetel megszervezésében Kína és Szerbia közösen vállalnak szerepet – ebben állapodott meg szerdán Tiencsinben Li Ko-csiang kínai és Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő. Ez egyben azt is jelenti, hogy mintegy harminc év után ismét ellátogat Szerbiába a kínai kormány vezetője. A csúcsértekezlet, az előzetes bejelentésekkel összhangban, megfelelő alkalom lesz arra is, hogy a két miniszterelnök közösen adja át a forgalomnak a Zimony és Borča közötti új hidat. A találkozón arról is megállapodás született, hogy a kínai kormányfő decemberi látogatása során Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen aláírják a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút-vonal kiépítéséről szóló háromoldalú szerződést.

Vučić már egy nappal korábban azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy „nem térhet vissza Szerbiába Li Ko-csiang szerbiai útra vonatkozó beleegyezése nélkül”. Most, hogy a látogatás véglegesnek tűnik, a szerb kormányfő közölte: nagy jelentőségű döntésről van szó.

– Először jár majd 1986 óta kínai kormányfő Belgrádban. Rajta kívül hazánkban tartózkodik majd Közép- és Kelet-Európa tizenhat miniszterelnöke. Azt hiszem, az elmúlt harmincöt-negyven évben nem zajlott le egyetlen ilyen jelentős összejövetel sem Szerbiában – értékelte.

Mint mondta, megtiszteltetésnek számít, hogy kínai partnereink Szerbiát választották ennek a konferenciának a helyszíneként, ahogyan jelzésértékűnek és megtiszteltetésnek nevezte azt is, hogy a tiencsini Gazdasági Világfórum ülésrendje során a kínai kormányfő a szerb kormányfő mellett kívánt helyet foglalni. Ez szerinte arról a tekintélyről tanúskodik, amelyet hazánk az ázsiai országban élvez, e pozíció pedig lehetőségeket rejt magában, melyeket nem lenne szabad elszalasztani, fejtette ki. Vučić reményét fejezte ki, hogy Szerbia eléggé talpraesett és sikeres lesz ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznot ki tudja húzni a maga számára a csúcstalálkozó révén.

Kína kormányának vezetője baráti államként beszélt Szerbiáról.

– Szerbia és Kína kiemelkedő baráti kapcsolatokat ápolnak, a hagyományok és a politikai kérdésekben megfogalmazott szilárd alapok azok, melyek e kapcsolatokat erősítik. Szerbia az első olyan állam Közép-Európa és Délkelet-Európa térségében, amely stratégiai partnerséget alakított ki Kínával – húzta alá Li Ko-csiang.

KIÚT A KRÍZISBŐL

A Belgrád és Budapest közötti vasútvonal infrastrukturális projektumáról szólva a kínai kormányfő kiemelte, hogy egy meglehetősen hasznos kezdeményezésről van szó, mely előrelépést és pozitív jelzést jelent a mostani nehéz gazdasági viszonyok közepette Kelet-Közép-Európa térsége számára. A találkozót követően a kínai miniszterelnök hivatalosan is pekingi látogatásra invitálta Vučićot.

A szerb kormányfő is véleményének adott hangot, hogy Szerbia szempontjából valóban rendkívül lényeges projektumnak számít a gyorsvasút-vonal létrehozása, mert az ország számára megnyitja az utat Kelet- és Közép-Európa felé. Egy ilyen lehetőséget nem szabad elszalasztanunk – tette hozzá. Közölte: a kínai kormányfő arról számolt be, hogy az Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel folytatott egyik beszélgetése során görög kollégájával megállapodott abban, hogy Szalonikiig kibővítsék a Belgrád és Budapest közötti vasútvonalat. Ha erre valóban sor kerül, akkor a legnagyobb szerbiai infrastrukturális projektumról beszélhetünk – jegyezte meg.

Mint arról már beszámoltunk, Vučić kínai látogatásának első napján egyetértés született azzal kapcsolatban, hogy 300 kilométeres óránkénti sebesség elérésére alkalmas vasútvonal épüljön három év alatt a két főváros között.

A finanszírozási kérdések rendezése jelenti az egyedüli problémát, közölte szerdán Vučić, elmondása szerint azonban a kínai kormányfő megértést tanúsított e probléma iránt. Mint ismeretes, Szerbia olyan modellt kíván találni, amelyik a legkevésbé terhelné az amúgy is magas közadósság mértékét. Egy nappal korábban Vučić kifejtette, hogy dolgoznak a legmegfelelőbb megoldás fellelésén, s egyelőre a koncessziós modell, de a magánvállalat és közvállalat közötti partnerviszony is az elképzelhető forgatókönyvek egyikét jelentheti.

A szerb kormány sajtóirodájának beszámolója szerint kínai látogatásának második napján Aleksandar Vučić találkozott a Zimony és Borča közötti híd építését kivitelező CRBC kínai konzorcium illetékeseivel, de tárgyalt a NORINCO állami ipari cégcsoport vezetőivel is. Utóbbi védelmi rendszerek gyártásával, kőolaj-kereskedelemmel és bányászattal foglalkozik, s szerbiai beruházási lehetőségek iránt érdeklődik.