2024. május 6., hétfő

Szent István-nap Magyarkanizsán

Magyarkanizsán az idén is egész napos programmal készültek a szervezők a Szent István-napi ünnepségre, ahol a legkisebbektől egészen a felnőttekig mindenki megtalálhatta a neki való szórakozást. Az időjárás is kedvezett, egyedül a szombat esti táncház idejére nyíltak meg az égi csatornák, viszont a fedett színpad menedékében ez sem zavarta meg a közös táncolást.

Vasárnap délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a pravoszláv és a katolikus templomban, a városháza előtti kisparkban pedig gyermekprogramokon vehettek részt a legkisebbek. A délután során a művelődési műsoré volt a szerep, melynek keretében az Interetno fesztivál vendégei, Macedónia és Lettország táncosai mutattak be nemzetük hagyományos táncaiból ízelítőt. A műsor végén kiosztották a legszebb kenyérnek járó díjakat, az idén a Braća pékség, a martonosi Testvériség Művelődési Egyesület és Erdélyi Leonida oromhegyesi hölgy sütötte a legszebb kenyereket a különböző kategóriákban. A színpadon Jovica Mojsilović plébános és dr. Zapletán Géza esperes megáldotta az ünnepi kenyeret, azután pedig a polgármester, dr. Bimbó Mihály vágta fel.

– Szent István emlékezete a jelenben is erkölcsi példát, az egész magyarságot illető történelmi örökséget jelent. Szent István belpolitikájának a vezérelve az egység és annak fenntartása volt. Személye egy ökumenikus hídként köti össze a katolikus és a pravoszláv vallást. István Koppány elleni győzelmével teret nyert az európai szellem, ő már akkor, korát megelőzve tudta, hogy nincs más út, csak Európa. S annak érdekében, hogy Magyarország Európa egyenrangú részévé váljon, megkötötte a szükséges szövetségeket, tudatosan irányította politikáját. Megtalálta a közös hangot a körülötte élő nemzetekkel. Nem a szavak, hanem a tettek embere volt, nem az ígéreteké, hanem az időben meghozott döntéseké. Nem hátrált meg, s a történelem fényesen igazolta ezt a bátorságot – mondta Bimbó Mihály a közönséghez intézett ünnepi beszédében.

A hagyományokhoz híven az első szeletet a népnek, a másodikat a távolban lévőknek, a harmadikat pedig azoknak ajánlotta, akik már eltávoztak az élők sorából. A kenyérszegés után cipókat osztottak szét a közönség soraiban, majd amíg az esti koncertekre előkészítették a színpadot, a Tisza Menti Fúvószenekar szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ünnep ezúttal sem múlhatott volna el esti koncertek és tűzijáték nélkül, az idei ünnepség sztárvendége Demjén Ferenc zenész volt, valamint a szabadkai Chick Norris Band.