2024. április 26., péntek

Reményt, hitet és kitartást ad

Kenyérszentelőt tartottak Tornyoson is

Vasárnap délután és az esti órákban Tornyos apraja-nagyja ellátogatott a helybéli Ady Endre Művelődési Egyesület által megrendezett Szent István-napi ünnepségre és kenyérszentelőre. Az esti ünnepi műsorra pedig annyian összegyűltek, hogy Szeles Kázmér, a kultúrkör elnöke köszöntőjében elnézést is kért mindazoktól, akik állva voltak kénytelenek végignézni az egyébként gazdag és változatos művelődési programot.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven a kora délutáni órákban főzőversennyel kezdődött, majd a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban folytatódott, ahol hálaadó mise keretében ft. Kara Nándor felszentelte, Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere pedig megszegte az új kenyeret. Az esti ünnepségen a község első emberének beszédét követően Cipó Igor, a tornyosi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az ünneplő falu polgárait. Megjegyezte, hogy a mindennapi kenyér az embernek ősidők óta a legfontosabb eledele, amely a megélhetést és az otthont jelentette. Hangsúlyozta, hogy bízik abban, miszerint Szent István emléke reményt, hitet és kitartást ad mindannyiunknak.

Az ünnepségen a magyarországi vendégeken kívül a romániai Resicabányáról is érkeztek vendégek. A Platanus Magyar Kultúregyesület vegyes kórusa óriási sikert aratott az ünnepségen, ahogyan szépen szerepeltek többek között a csókai Rákóczi férfikórus és a többi művelődési egyesület fellépői is.