2024. május 1., szerda

Fellángolhat a karabahi tűzfészek

A szomszédok egymást vádolják az elmúlt húsz év legsúlyosabb összetűzéseiért

Egymás okolja Azerbajdzsán és Örményország azért, hogy a napokban kiújultak a harcok Hegyi-Karabah néhány határtérségében. A Dél-Kaukázusban fekvő, többségében örmények lakta erdős és hegyvidéki terület hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de – a szomszédos Örményország segítségével – saját életet él.

Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején önállósította magát. Függetlenségének kivívásához és megvédéséhez Örményország már az 1980-as évek végén komoly támogatásban részesítette a helyi szeparatista erőket. Azerbajdzsán és Örményország akkor még a Szovjetunió része volt, de az ország összeomlásának évében (1991-ben) Hegyi-Kabarabah kihirdette függetlenségét, amit a helyi örmény és azerbajdzsáni fegyveres alakulatok többéves harca előzött meg. A Szovjetunió felbomlása után a karabahi konfliktus kiszélesedett: immár Azerbajdzsán és Örményország keveredett háborúba. A csaknem harmincezer áldozatot követelő vérontás 1994 májusában ért véget az azeriek vereségével. Addigra az örmények nemcsak Hegyi-Karabahot, hanem a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták, a helyi azerieket pedig – összesen csaknem egymillió embert – elüldözték.

Hegyi-Karabah Köztársaság ugyan függetlenné nyilvánította magát, de államiságát az ENSZ csaknem kétszáz tagországának egyike sem ismeri el. Még Örményország sem.
Bár a háború húsz éve véget ért, az egymással szemben álló Örményország és Azerbajdzsán azóta sem írt alá tűzszüneti megállapodást. Sőt fegyvereseik időnként összecsapnak Karabah határán. Az incidensek a múlt hét második felében ismét kiújultak. A háború befejezése óta ez volt a legsúlyosabb összetűzés a térségben.

A lövöldözésben összesen 14 azeri katona meghalt, négyen közülük szombaton. A hétvégi lövöldözésekben egy örmény katona is elesett.

A konfliktus súlyosságát jelzi, hogy az elmúlt napok fegyveres összecsapásaiban már többen vesztették életüket mindkét oldalon, mint az idei határvillongásokban összesen. Az incidensek az utóbbi hónapokban szaporodtak meg. Azerbajdzsán és Örményország egymást vádolja a – mindkét oldalon – „felderítő- és szabotázsakció”-nak minősített támadásokért, agresszornak tartva a másikat.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium szerint a karabahi szeparatista örmények kezdték az elmúlt napok támadássorozatát. Az örmények viszont az azeriekre mutogatnak: azt állítják, hogy az azerbajdzsáni hadsereg több katonája megpróbált beszivárogni Hegyi-Karabah területére, ezért nyitottak rájuk tüzet.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet aggodalmát fejezte ki a térségbeli erőszak kiújulása miatt, és a tűzszünet betartására szólította fel az érintetteket. Oroszország ugyancsak nyugalomra intette a szemben állókat.

Az Egyesült Államokat szintén aggasztja a konfliktus. Washington ezért felszólította Azerbajdzsánt és Örményországot, hogy államfői szintű tárgyaláson is megnyugtatóan rendezzék a régi vitát.