2024. május 10., péntek

A Tiszán át

Hatvan határrendőr tette le a magyar alapfokú nyelvvizsgát

A Tiszán át elnevezésű határon átnyúló IPA projektum keretében több aktivitásra is sor került, ezek egyike az a nyelvtanfolyam volt, melyen a határrendészek vettek részt. A nyelvtanfolyamot a szabadkai Szabadegyetem tanárai tartották, a sikeres nyelvvizsgáért járó okleveleket pedig pénteken vehették át a határrendészek.

Az oklevelek kiosztásán Vesna Piperski Tucakov, a Tartományi Régiók Közötti Együttműködés és Helyi Önkormányzatok Titkárságának titkárhelyettese is részt vett, aki elmondta, a projektum keretében többek között sor került infrastrukturális fejlesztésekre, nyelvtanfolyamra és műhelymunkákra is, de a jobb turisztikai bemutatkozást is szolgálja, és készült egy tanulmány is arról, milyen további infrastrukturális fejlesztésekre és logisztikára lenne szükség, hogy könnyebb legyen a Tiszán való közlekedés. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a határrendészeti munka a határ mindkét oldalán jobb körülmények között folyjon, könnyebb legyen a határátlépés, jobb legyen az ellenőrzés és kellemesebb legyen a hangulat, hiszen sokat számít, ha a határrendőr az anyanyelvén is tud kommunikálni az utazóval, így a szerbiai rendészek magyar, a magyar határrendészek pedig szerb nyelvtanfolyamon vettek részt.

– A projektum egy már létező jó együttműködés folytatása a két ország határrendészetei között, s bár a két régió között már korábban is megvolt az együttműködés a rendkívüli helyzetek kezelésére, de most szeretnénk a polgároknak segíteni abban, hogy a határátlépés könnyebb legyen és a Tisza ne legyen akadály – mondta a titkárhelyettes.

Milan Blanuša, a határrendészeti osztály vezetője elmondta, a projektum két éve vette kezdetét, s az aktivitások egyik része a határrendőrség berkeiben valósul meg.

– Az egyik részében a magyar nyelv elsajátítása volt a cél, mely sokat segít a munkánk végzésében, a másik rész pedig a magyarkanizsai határátkelő jobb felszereltségét célozta meg, s olyan eszközök beszerzését, melyek a folyami határátkelő ellenőrzésében segítenek. A hatvan határrendész 160 órás tanfolyamon vett részt, melynek végén alapfokú nyelvvizsgát tettek, azzal, hogy néhányan közülük sokkal nagyobb mértékben tudták elsajátítani a nyelvet, így ők az alapfok helyett magasabb szintű nyelvvizsgát tettek, sikerrel. A nyelvtudás azért fontos a határrendőröknek, mert a meglévő együttműködés tovább mélyülhet a két ország határőrei között, sőt a magyar oldalon egy közös iroda is nyílik a horgosi határátkelőnél, ahol a két ország rendőrei folyamatosan, napi szinten találkozni fognak, hogy ellássák azokat a feladatokat, amelyek mindkét fél érdekeit szolgálják, és közösen fognak járőrözni, amihez úgyszintén szükség van egymás anyanyelvének ismeretére, és amennyiben a jövőben lehetőség lenne tovább tökéletesíteni a magyar nyelvtudásunkat, szívesen részt veszünk benne.