2024. április 26., péntek

Ajándék rakéták

Topolya község jégvédelmi rakétákkal támogatta a bajsai radarközpontot – Még az idén megkezdődik a magyar–szerb közös jégvédelmi program

Szerdán délelőtt érkeztek meg azok a jégvédelmi rakéták a bajsai radarközpontba, amelyekkel Topolya község önkormányzata támogatja a jégvédelmet. A rakéták átadásán jelen volt Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere, Csorba Ottó, a községi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja és Dragan Jovanović, a radarközpont vezetője.

Dragan Jovanović átveszi a rakéták iratait Kókai Mernyák Melindától (Fotó: Lakatos János)

Dragan Jovanović átveszi a rakéták iratait Kókai Mernyák Melindától (Fotó: Lakatos János)

Az átadás után a polgármester arról számolt be sajtónak, hogy az önkormányzat 45 jégvédelmi rakétát adományozott a radarközpontnak.

– Sok szó esett arról, hogy a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, így a mezőgazdasági programunk keretében is megpróbáljuk megelőzni a károkat. A mezőgazdaság fejlesztési alapunk a termőföldek biztosítását támogatja, most pedig az állami földek bérbeadásából származó eszközökből jégvédelmi rakétákat vásároltunk. Topolya községben 15 jégvédelmi rakétakilövő állomás van, és mindegyik állomásra három rakétát vásároltunk, vagyis összesen 45-öt. Ezek értéke 1 millió 200 ezer dinár – mondta el Kókai M.

A jégvédelem kapcsán azt is megtudtuk a polgármestertől, hogy az önkormányzat két évvel ezelőtt alakította meg a rendkívüli helyzetek stábját, amelynek tagja a radarközpont képviselője is. Ily módon veszély esetén a központ azonnal tudja értesíteni az önkormányzatot, az pedig ezt rögtön kommunikálja a helyi közösségek és a média irányába.

Az idei évben kicsit megkésve kezdődött a jégvédelmi szezon, de Topolya község terültén az idén még nem keletkezett jégkár, számolt be Dragan Jovanović.

– Ebben az évben a korábbi évektől eltérően nem április 15-én, hanem május elsején kezdődött a jégvédelmi idény. A kezdés adminisztratív okok miatt késett, de azóta is aktívan dolgozunk. Idáig a község területén két nap volt szükség beavatkozásra, összesen 20 rakétát lőttünk ki – részletezte Jovanović, majd arról is beszámolt, hogy a kilőtt rakétákon kívül mindössze 42 állami forrásból származó rakétával rendelkeznek. A raktáruk szinte üres volt, míg nem érkezett meg a községi támogatás.

– A község által beszerzett Trayal rakéták nagy segítséget jelentenek, úgy gondolom, hogy év végéig kitartunk velük. A tavalyi évben rakétahiány miatt keletkeztek jégkárok, de az idén ezt meg tudtuk gátolni – állítja a központ vezetője.

Vajdaságban három radarközpont van, ezek közül a bajsai a legnagyobb. Összesen 16 község 740 ezer hektár területének a jégvédeleméért felelősek. Ez a terület növekedni fog, az idei évben ugyanis beindul Magyarország és Szerbia közös jégvédelmi programja.

– Magyarország és Szerbia felismerte a közös jégvédelem fontosságát, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád megyékben az ittenihez hasonló jégvédelmi rendszert fognak kiépíteni. A projektumot mindkét fél elfogadta, és ez év végén kezdődik a megvalósítása. Ennek keretében a bajsai radarközpont fogja biztosítani e két megyében a radarmegfigyelést. Javulni fog a határ menti jégvédelem is, megszűnik ugyanis a tilalmi zóna, a határ irányba is lehet rakétát lőni. Ezenkívül korszerűsíteni fogjuk a bajsai radart, és digitalizáljuk a teljes telekommunikációs hálózatunkat. Mi egy korszerűbb és hatékonyabb rendszert kapunk, Magyarország pedig ellenőrzést és segítséget tőlünk – mondta Jovanović, majd hozzáfűzte, hogy Magyarországon kb. 500 ezer hektár területet fognak ellenőrizni, vagyis 1 millió 200 ezer hektárra nő a felügyeletük alatt álló terület.