2024. március 19., kedd

Capone Al Kosmajac

Azt, hogy Dragoslav Kosmajac „okos”, és már húsz éve ügyesen titkolja a drogcsempészi tevékenységet, fejből megtanultuk. Rendben, a rendőrség mindent tud, de egyetlen bizonyíték sem áll a rendelkezésére, nincsenek tanúk, akik együttműködnének, így vádirat sincs.

De vajon miért nem ült villamosra, ment el a Zvezdarára és csöngetett be azon a három méter magas kapun a pénzügyi rendőrség vagy az adórendőrség legalább egyik dolgozója? Jó napot, itt a jelvény, itt az ismeretlen polgár feljelentése, az érdekel bennünket, honnan származik ez az ötmillió euró értékű impériuma? Milyen pénzből építette ki ezt a több ezer négyzetmétert? Van építési engedélye minderre? Mennyi szolgálati évvel rendelkezik, kinek a nevén szerepelnek a vállalatok, meg tudja magyarázni minden dinár eredetét, amit felvett a számláról, és, uram, mennyit keres havonta, hogy megengedheti magának ezt az impériumot? Havonta mennyi adót fizet a szerb államnak?

Ez csak néhány kérdés azon kérdések közül, amelyeket bármely véletlen arra haladó feltesz magában.

Az amerikaiak 83 évvel ezelőtt az adócsalás szankcionálásával rendezték le az Al Capone-ügyet. A szerb Caponenak, Dragoslav Al Kosmajacnak megengedték, hogy több tíz vállalatot alapítson, saját várost építsen ki, úgy, hogy közben tíz dinárjába sem tudtak belekötni. Nem annyira okos ő, kedves adóhivatalnokok és pénzügyi felügyelők, hanem eddig soha senki nem kérdezett tőle semmit. Szerbiában még mindig nincs egy Eliot Ness. (Blic)