2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Nikolić ismét gólkirály lett

Vignjević MK-győzelemhez segítette az Újpestet, Sivić Ligakupát nyert Diósgyőrben

Hetedszer lett bajnok a Debrecen labdarúgócsapata a múlt hét végén befejeződött 2013/14-es idény során, elsősorban azért, mert az együttes nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. Kondás Elemér csapata végig versenyben tudott lenni a Videotonnal, majd a gyenge szezonkezdet után a Pintér Attilát váltó Horváth Ferenccel feltámadó Győri ETO-val, és áprilisban úgy tűnt, izgalommentes lesz a hajrá. A csapat azonban a 23. fordulóban nem tudta legyőzni a győrieket (2:2), majd egy MTK-tól elszenvedett 5:2-es vereséggel, és egy paksi gól nélküli döntetlennel magára húzta a nagy riválist. Ezután azonban már nem hibázott, az utolsó fordulóban az is belefért, hogy hazai pályán 2:0-ra kikapjon a Honvédtól. Az új Nagyerdei Stadionban húszezren ünnepelték az aranyat, Szakály Péter lett az év játékosa, Kondás az év edzője.

A Győr és a Ferencváros érmes helyezéséhez az edzőváltások is hozzájárultak. Kicsit ellentmondásos, hogy a magyar szövetség által legfelkészültebb szakembernek tartott Pintér Attila szövetségi kapitányi kinevezése előtt ősszel 17 mérkőzésen 30 pontot gyűjtött az ETO élén, utódja, Horváth viszont 13 meccsen 32 ponthoz segítette az együttest.

A Fradinál Akeem Adams halála nemcsak a csapatot, de Ricardo Monizt is megroppantotta, a menesztett szakember végül meg sem állt a lengyel Lechia Gdansk kispadjáig. Utódja, Thomas Doll négy bajnokin nem találta a sikerhez vezető utat, aztán egy kilencmérkőzéses győzelmi szériával dobogóra vezette az együttest. A Fradi így a nyáron az Európa Ligában is indulhat, meg is kezdődtek a kiszemeltekkel történő egyeztetések. Az biztos, hogy a horvát Tomislav Havojić mellett érkezik Nagy Dániel az Osnabrück együttesétől, de a hírek szerint a legnagyobb fogás az ötszörös német válogatott Benjamin Lauth lehet, aki az 1860 Münchenből igazolhat az Üllői útra.

A Videoton a bajnoki arany helyett végül a dobogóra sem fért fel, José Gomes szerződtetése egyértelmű melléfogás volt, de a fehérváriak annak örülhettek, hogy legalább a gólkirályi cím – megosztva – egyik játékosukhoz kerül. A legeredményesebb páros 18-18 találattal a paksi Simon Attila, illetve a zentai születésű Nemanja Nikolić lett, utóbbi 2010 után másodszor – de először magyarként – lett gólkirály.

Az élvonalban két szerb szakember is dolgozott: Nebojša Vignjević a 11. forduló után váltotta Újpesten a belga Marc Leliévre-t, és a kiesőhelyről nemcsak benntartotta az együttest, de Magyar Kupát nyert vele. Az már külön balszerencse, hogy a klublicenc-probléma miatt a lilák nem indulhatnak a nemzetközi kupában, így az Európa Liga-szereplés joga a Diósgyőré lett. Tomislav Sivić az MK-döntőbe jutás mellett Ligakupát nyert együttesével, ám féléves eltiltása miatt elképzelhető, hogy megválnak tőle Diósgyőrben. Olyan edzőt ugyanis kár alkalmazni, aki még edzést sem vezényelhet hónapokig.

A Videoton mellett a Honvédnál is új edzőre várnak, a kispestiek olasz sportigazgatója, Fabio Cordella honfitársai között szeretne válogatni, de azért azt erősnek érezzük, hogy még a korábbi olasz szövetségi kapitányt, Giovanni Trapattonit is megkereste.

A Kaposvár és a Mezőkövesd kiesett, a Nyíregyháza és a Dunaújváros feljutásával legalább az biztos, hogy az új szezonban az átlagnézőszám emelkedni fog.