2024. május 8., szerda

Új kihívások előtt

A Vajdasági Magyar Szövetség Nagybecskereken tartotta XVI. közgyűlését

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban szombaton 259 küldött részvételével tartották meg a Vajdasági Magyar Szövetség XVI. munkajellegű közgyűlését. A legutóbbi három évvel ezelőtt volt, jövőre pedig tisztújító közgyűlést tartanak. A VMSZ hamarosan ünnepeli fennállásának 20. évfordulóját.

Pásztor István, a párt elnöke üdvözölte a küldötteket, a VMSZ tanácsának és elnökségének a tagjait, Nikowitz Oszkárt, Magyarország belgrádi nagykövetét, Korsós Tamást, a szabadkai főkonzulátus főkonzulját, Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, a VMSZ nemrég kinevezett államtitkárait, a köztársasági és a tartományi képviselőit, a párt színeiben polgármesteri pozíciót betöltő tisztségviselőket, valamint a sajtó képviselőt, akik számára egész terjedelmében nyitott volt a közgyűlés. Megköszönte a nagybecskerekieknek, hogy különleges környezetben tarthatták meg a közgyűlést, amelynek mottójául az „álljuk helyünket emberül, ki küzd, megél, más elmerül” József Attila-idézetet választották.

A közgyűlés megtartását az indokolta, hogy a párt értékelése szerint a politizálásukban befejeződött egy ciklus, amelyet értékelni kellett, tanulságokat levonni belőle és szembenézni az új időszakkal. Mint ahogy Pásztor Bálint, a VMSZ képviselőházi frakcióvezetője mondta, új mező nyílt meg azzal, hogy a kormánykoalíció részévé vált a VMSZ. Öt államtitkárunk egy héttel ezelőtt elkezdte a munkáját.

– Úgy gondolom, hogy olyan prioritások is megvalósíthatók lesznek, amelyeknek realizálására nem nyílt mód az elmúlt időszakban. Közelebb leszünk az információkhoz, esetlegesen a különböző pályázatokhoz. Ezenkívül pedig a törvény szövegeire sokkal korábbi fázisokban lehet majd hatni. Egy mondatban úgy tudnám megfogalmazni, hogy hatékonyabban tudjuk majd a magyar érdeket képviselni. Most már erre nemcsak a parlamentben, hanem a kormányban is lehetőség nyílik.

Pásztor István beszámolójában emlékeztetett a VMSZ 2011 májusában Óbecsén megtartott legutóbbi tisztújító közgyűlésének hangulatára, amelyre rányomta bélyegét a párt kiszorítása a szabadkai és a zentai önkormányzatból, a tiszteletbeli pártelnök kizárása, miközben tombolt a DP dölyfössége. Ilyen állapotok közepette akadtak, akik már a VMSZ politikai halálhírét keltették. A következő időszakra esett a legutóbbi népszámlálási adatok közzététele, és azzal kellett szembesülni, hogy a vajdasági magyarság lélekszáma tíz év alatt a majdnem 40 ezerrel csökkent.

– Három év az nem nagy idő. Politikai értelemben sem. De ha figyelembe vesszük, hogy ebben a három évben mennyi ügy, mennyi politikai helyzet, mennyi csata, mennyi esemény volt, akkor úgy tűnik, hogy ez a három év sokkal hosszabb időszak, mint három kalendáriumi év. Annyira egybefolytak a feladatok, hogy igazából nem lehetett megszakítani, lazítani, mert folyamatos erőltetett menet volt. Erre a három évben alapjaiban az a jellemző, hogy rengeteget dolgoztunk. Itt nem csak arra gondolok, hogy az elnökség ez elmúlt időszakban 85 ülést tartott, 11 tanácsülés volt, számtalan fórum és rendezvény. Azt gondolom, hogy a szerb politikai palettán nincsen párt, amelyik ilyen rendszerességgel végezné a feladatait – mondta Pásztor István

A VMSZ tagsága a három év alatt egynegyedével gyarapodott, és több mint tízezer aktív tagjuk van. A legkisebb településen is képviseltetik magukat.

A három év „leltárát” a pártelnök az elmúlt három választás (két szerbiai és az anyaországi) köré csoportosította. Jó döntésnek értékelte, hogy a 2012-es választások után a VMSZ konstruktív ellenzék maradt, a leendő miniszterelnök felkérése ellenére is. A magyar közösség ugyanis akkor nem tudta elfogadni az együttműködést az SZHP-val. A fordulatot a Magyarkanizsán 2012 őszén megtartott beszélgetés indította el. A nem egészen két évi kiútkeresés után a VMSZ megerősödve visszaszerezte mindazt, amit másfél évtized alatt elveszített. A 2014-es választások után pedig megkerülhetetlen tényezője lett a szerbiai politikai életnek.

– A gondoktól, nehézségektől, felemás érzésektől függetlenül a VMSZ elmúlt három éve sikeres időszaknak tekinthető. Ezt elsősorban azért mondom, mert nemcsak, hogy talpon maradt és megmaradt, hanem – az elmúlt két évben különösen – meg is erősödött. Aki ezt nem eredménynek éli meg, az, azt gondolom, nem jól látja a dolgokat, merthogy közösségen belül megerősödött a legitimitásunk szavazatok, mandátumok, támogatás vonatkozásában. Azt gondolom, hogy a VMSZ megbecsültsége a szerbiai politikai színtéren ma jobb, mint három évvel ezelőtt. Az a nemzeten belüli pozíciókeresés és pozícióépítés, amely az elmúlt éveket jellemezte, az elmúlt három évben előremutató és eredményeket hozó volt. Mára a VMSZ tekintélynek örvendő párt Kárpát-medencei viszonylatban is. Nemcsak a taglétszáma miatt, hanem azért is, mert eredményeket tudott fölmutatni. Számbelileg és intellektuális erőben is folyamatosan gyarapszik, közben pedig folyamatban van a generációváltás is – mondta Pásztor István.

A tervekről és feladatokról szólva a pártelnök hangsúlyozta, hogy az új pozícióban a VMSZ képviselőinek nem szabad szem elől téveszteniük: elsősorban a magyar emberek érdekeit hivatottak képviselni, az irányadó pedig az, hogy mit akar a közösség.

A vitában csaknem húsz küldött szólalt fel. Egyetértettek a beszámolóban elhangzott értékelésekkel, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a VMSZ jelen van a legkisebb vajdasági magyar közösségekben is. Jelentősnek ítélték, hogy ezentúl az érdekérvényesítésre nagyobb lehetőség nyílik a helyi közösségektől kezdve az EU parlamentjéig.