2024. május 8., szerda

A Windows XP „nyugdíjba vonult”

A Microsoft egyik legnépszerűbb operációs rendszere, a Windows XP tizenkét év után megérdemelt pihenőjére vonult. A Microsoftnak április 8-ától életbe lépett kereskedelmi döntése értelmében megszűnt a közkedvelt operációs rendszer terméktámogatása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Microsoft keddtől nem biztosít többet javítócsomagokat, azaz nem frissíti az operációs rendszert

A Windows XP 2001 októberében indult el világhódító útjára, és hamarosan a Microsoft legnépszerűbb operációs rendszerévé lépett elő – írja a Tanjug.

– Nem kérdéses, hogy a 21. század elején az XP kiváló operációs rendszernek számított, ám a nyugdíjaztatás ideje egyszerűen rendes jelenség mind az ember, mind egy operációs rendszer életében – írja a Microsoft Windows XP-t búcsúztató közleményében. A rendszer lecserélésére azért volt szükség, mert a már nem tudott biztonságos védelmet nyújtani a rohamosan fejlődő kiberkalózkodás legújabb módszerei ellen.

A Windows XP frissítésének leállítása komoly fejfájást okoz egyes állami intézményekben is. Romániában mintegy százezer kormányzati számítógépet érint a Microsoftnak keddtől életbe lépett kereskedelmi döntése – írja az MTI. A szoftver terméktámogatásának megvonása következtében Romániában kedd óta mintegy 35 ezer számítógép válik sérülékenyebbé, de a következő egy évben számuk elérheti a százezret is.