2024. április 26., péntek

Mérik a pollenkoncentrációt Óbecsén

Az elkövetkező kilenc hónapban 24 növényfajta pollenkoncentrációjának azonosítását és mérését végzi az az 50 km-es hatótávolságú készülék, amelyet a napokban helyeztek üzembe az óbecsei sportközpont tetején. Ezzel Óbecse egyike lett annak a 14 szerbiai városnak, amelyeknek a mért adatai bekerülnek az Európai Unió nyilvántartásába is.

A pollennaptár elkészítéséhez többéves tapasztalatra van szükség. Óbecsén már tavaly is figyelemmel kísérték az allergén pollenek megjelenését, akkor magas értékeket mutattak ki a berendezések. Egyes gaznövények, így például a parlagfű pollenje is jelentős mértékben túllépte a határértékét, szeptember másodikán például a levegőben mintegy 600 pollenmag volt, miközben a határérték tíz lenne.

Friss László, a községi tanács vidékfejlesztéssel és környezetvédelemmel megbízott tagja szerint a pollennaptár kidolgozása után az önkormányzat hatékonyabb intézkedéseket vezethet majd be a probléma leküzdésére.

– Átlagosan három–öt évre van szükség egy terület pollennaptárának az elkészítéséhez. Mi most második éve végzünk méréseket, így belátható időn belül össze is állhat a pollennaptár. A terveink szerint a költségvetés módosításakor pénzt fogunk kapni ennek az akciónak a támogatására. Szeretnénk egy megfelelő mikroszkópot is beszerezni, hogy a mintákat ne kelljen Belgrádba küldeni elemzésre, hanem ezt a munkát mi magunk is el tudjuk végezni – mondta el Friss László.

Az allergén pollenek jelenlétére vonatkozó adatokat az óbecsei önkormányzat, valamint a környezetvédelmi ügynökség honlapján lehet figyelemmel kísérni.