2024. április 19., péntek

Századeleji lenyomatok

Kiállítás Szeged és Szabadka irodalmi élete a századfordulós újságok tükrében

Kiállításmegnyitóval folytatódott a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában (CULTRAIL) elnevezésű programsorozat Szabadkán.

(Molnár Edvárd fotója)

(Molnár Edvárd fotója)

A Városi Könyvtár galériájának falaira a századelő újságrészletei kerültek. A Szeged és Szabadka irodalmi élete a századfordulón és a XX. század elején a korabeli újságok és lapok tükrében című kiállításon a Szegedi Napló, a Bácskai Hírlap és a Neven című újságokkal és ezen újságokból válogatott szövegekkel ismerkedhettünk meg. A szegedi lapról Kukkonka Judit (Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár), a Bácskai Hírlapról és a Nevenről pedig Hicsik Dóra (Városi Könyvtár) és Nevena Milinko (Városi Könyvtár) mondott ismertetőt.

Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta, a Szeged–Szabadka kulturális együttműködés jegyében már több kulturális programot szerveztek az elmúlt egy évben, amióta zajlik az IPA-program, és ezek a manifesztációk azt bizonyították, hogy a sors valahogy egymáshoz kötött bennünket.

– Megállapíthatjuk, hogy sok okunk van büszkének lenni szellemi őseinkre, köztük Kosztolányi Dezsőre, Csáth Gézára, Danilo Kišre és sokan másokra is. Tegnap is, a városban tett szervezett séta során megállapíthattuk, hogy különleges energiát sugároznak az alkotóinkhoz kötött helyszínek. A kiállítással pedig egy szintén izgalmas állomáshoz érkeztünk. Ez az időszak volt Szabadka aranykora. Egy olyan urbánus fejlődés korszaka volt ez, amelyre ma is büszkék lehetünk. Számos regény, novella, irodalmi alkotások révén is emlékezetes marad, hiszen az irodalmi termés is gazdag volt, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az akkor megjelent sajtótermékeket sem. Magas szintre emelkedett akkor Szabadkán a művelődési élet – hallottuk az igazgatótól.