2024. április 25., csütörtök

„Még csak nem is szerb”

A szakszervezetek a gazdasági miniszter leváltását követelik – A szerkezetátalakítás alatt álló vállalatok munkásai január 24-én tüntetnek a privatizációs és csődeljárási törvénytervezetek v

A Szerbiai Fémfeldolgozók Önálló Szakszervezetének és a Függetlenség Szakszervezet Ipari, Energiaügyi és Bányászati Ágazatának képviselői tegnap követelték a privatizációs és csődeljárási törvény parlamenti eljárás alóli visszavonását és Saša Radulović gazdasági miniszter leváltását. A szakszervezetek egyidejűleg január 24-ére a szerkezetátalakítás alatt álló vállalatok munkásainak belgrádi tüntetését is bejelentették.

Zoran Vujović, a Szerbiai Fémfeldolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke kijelentette, hogy a szakszervezeteknek muszáj kiharcolniuk a két vitatott törvénytervezet visszavonását a parlamenti eljárás alól, valamint a beterjesztett munkaügyi törvény módosítási javaslatát. Vujović szerint a szóban forgó törvények a munkásokra nézve károsak, tekintettel arra, hogy az átalakítás alatt álló vállalatok foglalkoztatottjai a tervezett átszervezés után munka nélkül maradnak, ezért ezeket a tervezeteket vissza kell vonni. A szakszervezet elnöke azt üzente, hogy ha nem ér célt a képviselőkre tett nyomásgyakorlás, és nem vonják vissza a szóban forgó törvénytervezeteket a parlamenti eljárás alól, akkor „nem lesz több alkalom a pótvizsgára”.

Goran Miletić, az átszervezés alatt álló cégek munkásainak tiltakozását szervező munkacsoport elnöke azt mondta, hogy mintegy 50 ezer ember dolgozik a csődeljárás alatt levő cégekben.

„MÉG CSAK NEM IS SZERB”

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöksége is azzal a követeléssel fordult tegnap Ivica Dačić kormányfőhöz, hogy sürgősen váltsa le Saša Radulović gazdasági minisztert.

– Határozottan követeljük, hogy váltsák le a gazdasági tárcavezetőt, aki a legfőbb rossz és a legnagyobb hazudozó Szerbiában az összes közül aki eddig jött, és az összes tájkun közül. A legnagyobb tájkun még mindig ott ül a minisztériumban, a legnagyobb tájkun még mindig ott ül a kormányban, nem tudom, meddig fogjuk ezt tűrni – nyilatkozta Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke.

– Radulović úr mostanra rendesen meggazdagodott, egy csomó céget csődbe juttatott, és az amerikai gazdasági kamara megbízottjaként tovább folytatja e romboló tevékenységét – jelentette ki Mihajlović, majd ezzel zárta mondandóját: – És képzeljék el, Radulović még csak nem is szerb, kanadai állampolgársága van. Az ember idejött Nyugatról, itt lesz egy ideig, majd valószínűleg távozik, miután elvégezte azt, amivel megbízták a külföldi beruházók.