2024. május 8., szerda

Most vagy soha – Borković az autóversenyzés élvonalában

A szerb autósport számára történelmi lehetőséget kapott Dušan Borković, aki 2014-ben a túraautó-világbajnokságban (WTCC), a szakág legnagyobbjai ellen versenyez majd.

A 29 éves pancsovai születésű Borkovićnak több mint 15 évébe telt, mire a gokartozástól kezdve nemzeti bajnokságok sorát megnyerve elegendő támogatást szerzett ahhoz, hogy ebben a költséges sportágban kiléphessen az európai porondra. 2012-ben első szerbként hegyi versenyzésben lett Európa-bajnok, majd a következő évben az európai túraautókupát a harmadik helyen zárta kategóriájában.

Mindez elegendő volt ahhoz, hogy felkeltse a WTCC csapatvezetőinek figyelmét, és hazánk első képviselőjeként ülést kapjon a világ legjobbjai között, ráadásul az elmúlt évek legsikeresebb márkája, a Chevrolet hat autójának egyikében. A 2014-es mezőnyben a sorozat legsikeresebb versenyzői, Yvan Muller és Gabriele Tarquini mellett ott lesz a rali-világbajnokságból váltó Sébastien Loeb, a Formula–1-et is megjárt Tiago Monteiro és természetesen a Zengő Motorsport színeiben a háromszoros futamgyőztes Michelisz Norbert is.

„Lehetőséget kaptam arra, hogy az autósportok egyik legelismertebb márkájával versenyezzek. Gyorsan kellett válaszolnom az ajánlatra, de mivel ilyen alkalom csak egyszer adódik az életben, nem gondolkodtam sokat, és elfogadtam a felkérést” – mondta Borković, aki az egyik Chevrolet Cruz volánjánál a francia Hugo Valente csapattársa lesz.

A WTCC a világ 12 híres versenypályájára látogat el a következő szezon során, Marokkótól Makaóig, Kaliforniától Moszkváig, nem utolsósorban a Hungaroringet is útba ejtve a május 4-i hétvégén. Minden helyszínen két futamot rendeznek, és az ezeken szerzett pontok összesítésével alakul ki novemberben a bajnokság végeredménye.