2024. április 26., péntek

Rövid kampány, „olcsó” választások

Nem csupán a haladók, a demokraták is mielőbb szavazásra szólítanák a polgárokat

A Szerb Haladó Párt helyhatósági választásokon elért vasárnapi sikerét követően a párt magas rangú tisztségviselői a rendkívüli parlamenti választások kiírása mellett foglaltak állást, egyedül Aleksandar Vučić pártelnök nyilatkozta korábban azt, hogy nem jelentenek számára prioritást a választások. Szerdán már egyes ellenzéki pártok is a szavazást sürgették. A Demokrata Párt sajtófelelőse azt mondta, hogy az előrehozott választásokat mielőbb ki kell írni, s hogy a párt főbizottságának soron következő ülésén megalakítják a szervezet választási bizottságát is. Aleksandra Jerkov közölte, hogy az ország polgárai napról napra egyre nehezebb körülmények között élnek, s a szerb kormány mandátumának közel felét úgy töltötte, hogy egyetlen egy fejlesztési tervvel sem tudott előrukkolni.

– Abban látják a válságból történő kilábalást, hogy növelik az adót és az élelmiszerek árát, csökkentik a béreket és elbocsájtják az embereket, magukon azonban nem hajlandók spórolni – húzta alá.

Cáfolta, hogy a főbizottság ülését először decemberre tervezték, s később elhalasztották. Mint mondta, kizárólag a januári dátum létezett, s a halasztásról szóló információ olyan médiumoktól származik, amelyek fel sem hívták a pártot, hogy leellenőrizzék a könnyen bizonyítható információt. Jerkov szerint a főbizottság ülésén elemzik majd a jelenlegi helyzetet, a párt eddigi tevékenységét és megkezdik a választásokkal kapcsolatos előkészületeket.

ODA A KORMÁNYFŐI POSZT

Nebojša Stefanović, a köztársasági parlament elnöke, a Szerb Haladó Párt alelnöke kijelentette, hogy a Szerbiai Szocialista Párt azért nem támogatja a rendkívüli választások ötletét, mert tisztában van azzal, hogy a szavazást követően elveszítené miniszterelnöki funkcióját. Meggyőződését fejezte ki, hogy a választások semmit sem lassítanának le az országban – ellenkezőleg: felgyorsítanák és hatékonyabbá tennék a reformokat. A Danas napilapnak adott interjújában Stefanović azt mondta, megérti koalíciós partnerük azon álláspontját, mely az országban elvégzendő feladatokra hivatkozik, amikor a választások ellenérveit sorakoztatja fel.

– Nem tartozunk ugyanahhoz a párthoz, ezért normális, hogy nem vagyunk minden kérdést illetően ugyanazon a véleményen. A koalíción belül nincsenek nagyobb súrlódások – jegyezte meg.

A haladó párt alelnöke arra tett javaslatot, hogy a köztársasági választásokat a belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg tartsák meg, minimális, 45 napig tartó kampányt követően. Takarékossági okokra hivatkozott, továbbá arra, hogy egy ilyen rövid kampány nem okozna rendellenességet az állam normális működésében. A belgrádiak a szavazópolgárok harmadát képezik, így az egy időben megszervezett választások nagy megtakarítást jelentenének, a fennmaradó költségeket pedig a költségvetési tartalékból fedeznék – válaszolta a kiadásokkal kapcsolatos újságírói kérdésre Stefanović.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter, az SZHP alelnöke realitásnak nevezte a választásokat, mert azok valós képet, erőviszonyokat teremtenének a parlamentben és a kormányon belül. Egyetértett Stefanovićtyal abban, hogy a választásokat a belgrádi szavazással egyidejűleg kell megtartani. Sürgette a tartományi választások kiírását is, mivel véleménye szerint a vajdasági vezetőség semmit sem tesz annak érdekében, hogy javítson a tartomány gazdasági helyzetén. Az újvidéki adminisztrációt tette felelőssé a Vajdaságban növekvő tendenciát mutató munkanélküliségért is.

MEGVÁLTOZOTT A KÖZHANGULAT

A Szerb Megújhodási Mozgalom úgyszintén a rendkívüli választások mellett foglalt szerdán állást. Aleksandar Jugović, a párt alelnöke úgy értékelte, hogy az SZHP és annak vezetője abszolút támogatottsággal rendelkeznek a polgárok körében, a reformokat pedig annak kéne végrehajtania, aki a magáénak mondhatja ezt a bizalmat. A párt akkora népszerűségnek örvend, amilyet az újabb kori szerb parlamentarizmus még nem látott – fogalmazott, s hozzátette, hogy a helyhatósági választásokon aratott haladó párti sikert követően ez világos kell, hogy legyen a parlamenti választások ellenzői számára is. Jugović szerint a voksolást a csatlakozási tárgyalások hivatalos kezdetét követően kellene kiírni.

Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke, az SZHP jelenlegi koalíciós partnere szerint ma egyetlen párttól függ, hogy lesznek-e választások, s közölte, hogy meg tudja érteni Vučić aggályait azok kiírása kapcsán. Nehéz döntésről van szó, melynek megvannak az előnyei és a hátrányai is – fogalmazott Ljajić. Hozzátette: érthető, hogy egy népszerűsége csúcsán lévő párt szeretné kamatoztatni a polgárok jelenlegi támogatását, s meggyőződésének adott hangot, hogy egy újabb szavazást követően Szerbiát kisebb, kevesebb párt által alkotott kormány irányítaná, mivel a közhangulat jelentős mértékben megváltozott a legutóbbi parlamenti választások óta.