2024. május 10., péntek

Elítélték Vukojević gyilkosát

Húszéves börtönbüntetést kapott Aleksandar Simović a Đinđić-per koronatanújának meggyilkolása miatt

A belgrádi különleges bíróság kedden 20 éves szabadságvesztésre ítélte Aleksandar Simovićot, a zimonyi klán egyik tagját Zoran Vukojević „Vuk” vádalkus tanú meggyilkolása miatt. Vukojević a zimonyi klán megölt vezetőjének, Dušan Spasojević Šiptarnak volt a testőrségi főnöke, és ő volt a Đinđić meggyilkolása ügyében folytatott per koronatanúja is. A bíróság teljes egészében jóváhagyta az ügyészség minősített gyilkosságról szóló vádját, amely szerint Simović bosszúból gyilkolta meg Vukojevićet, ugyanis az a zimonyi klán ellen tanúskodott. A bíróság engedély nélküli fegyverviselés vádjával továbbá 2 éves szabadságvesztésre ítélte Simovićot, majd a mérlegelés után 20 éves összbüntetést rótt ki a vádlottra. Miloš Zeković, a vádlott védőügyvédje a Fellebbviteli Bíróságnál fellebbez az ítélet ellen.

Simović jelenleg a požarevaci Zabela büntetés-végrehajtási intézetben tölti 40 éves börtönbüntetését, amelyet a zimonyi klán tagjaként 9 rendbeli gyilkosság, 3 rendbeli emberrablás és Zoran Đinđić meggyilkolásában való részvétel miatt róttak ki rá.

A szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészség kiemelte, hogy Vukojević tanúskodásának köszönhetően derült fény a zimonyi klán bűntetteire, valamint neki köszönhetően jutott a hatóság kezébe terhelő bizonyíték a klán ellen, ezért a klán bosszúból likvidálta a volt tagját. A vádlott az eljárás alatt tagadta az engedély nélküli fegyvertartás vádját, azt állítva, hogy a lakásában talált fegyverek a már korábban elhunyt Zoran Pović tulajdonában álltak, aki Vukojević meggyilkolása során vesztette el életét.

Simović 2006-os letartóztatásakor a rendőrség egy Smith & Wesson revolvert, egy gépfegyvert a hozzá tartozó lőszerekkel, valamint egy Magnum 357-es revolverhez tartozó lőszereket találtak. Vukojevićet egy Magnum 357-es revolverrel gyilkolták meg. Vukojević 2003-ban kötött vádalkut, de később összetűzésbe került a belügyminisztérium tanúvédelmi egységével, amely után kivették a tanúvédelmi programból.

A vádirat szerint 2006. június 2-án az akkor már szökésben lévő Simović és Pović az egykori klántársukat annak lakása előtt várták meg, betuszkolták egy Audi A6-os személygépkocsiba, majd a Belgrád–Šid autópályára hajtottak. Az autópályán haladó személygépkocsiban az emberrablók többször fejbe verték Vukojevićet, majd Simović egy Magnum 357-es revolverből több irányzott lövést adott le áldozatukra, eltalálva annak mellkasát, fejét és nyakát. A tettesek miután megölték Vukojevićet, holttestét felgyújtották és az autóút mellett hagyták.

Aleksandar Simović egyébként Miloš Simović öccse, akit 7 éves szökés után 2010-ban tartóztattak le. Aleksandar Simovićot 2006. november 25-én tartóztatták le.