2024. április 26., péntek

Az ukrán elnöknek „megtiltották”, hogy bármit is aláírjon Moszkvában

Az EU-párti tüntetők határozatot fogadtak el a tegnapi kijevi nagygyűlésen, amelyben megtiltották Viktor Janukovics elnöknek, hogy „az ukrán nép nevében” bármit is aláírjon Vlagyimir Putyin orosz államfővel holnapra tervezett moszkvai találkozóján.

John McCain amerikai szenátor a kijevi tüntetők között (Fotó: Beta/AP)

John McCain amerikai szenátor a kijevi tüntetők között (Fotó: Beta/AP)

Mikola Azarov miniszterelnök a napokban közölte, hogy az ukrán elnök megállapodást készül aláírni Moszkvában a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban lévő „ellentmondások feloldására”.

A Függetlenség terén tüntetők határozatukban megerősítették az európai uniós integráció iránti elkötelezettségüket, továbbá moratóriumot hirdettek a Moszkva irányította orosz–fehérorosz–kazah vámszövetséghez való ukrán csatlakozásra.

Egy másik jóváhagyott határozatban a politikai fogvatartottak, köztük elsősorban Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását követelik.

Közben Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnökének felszólalása idején kisebb dulakodást provokáltak ki a tüntetők közé vegyült „tyituskók”, azaz a hatalom által erőszak szítására felbérelt sportolók. Klicsko a színpadról lekiáltott: „Várjatok, mindjárt odamegyek!”. Az agresszívan viselkedő provokátorokat azonban sikerült a tüntetők önkénteseinek rövid idő alatt megfékezni.

Helyi médiajelentések arról adtak hírt, hogy Azarov ma reggelre rendkívüli értekezletre hívta össze a kormányzó Régiók Pártjának parlamenti képviselőit és a kabinet tagjait. Egy neve elhallgatását kérő forrás arról tájékoztatta a censor.net ukrán hírportált, hogy a miniszterelnök igyekszik megakadályozni, hogy széthulljon a Régiók Pártjának frakciója, és menesszék kormányát. A forrás szerint a kormánypárti képviselőcsoport legalább száz tagja kész lenne a kormány menesztésére szavazni.

Amerikai szenátorok az EU-párti tüntetőket biztatták az ukrán fővárosban

Támogatásukról biztosították az Ukrajna európai integrációjáért tüntetőket a Kijevben tartózkodó amerikai szenátorok. John McCain republikánus és Chris Murphy demokrata párti szenátor a Majdanon (Függetlenség terén) megtartott tegnapi nagygyűlésen felállított színpadról szólt a Méltóság Napjának elnevezett ellenzéki nagygyűlés résztvevőihez.

„Azért vagyunk itt, hogy támogassuk az Önök igazságos ügyét, jogukat arra, hogy saját sorsukat békés és demokratikus úton döntsék el. Az Önök jövője az egyesült Európában van. Ukrajna jobbá teszi Európát, ahogy Európa is Ukrajnát. Amerika Önökkel van, ahogy én magam is” – hangoztatta McCain.

Murphy arról biztosította a Majdan tüntetőit, hogy az Egyesült Államok szenátusa támogatja békés demonstrációjukat. „Én, mint a 100 szenátor közül a legfiatalabb, külön üzenettel érkeztem a fiatalokhoz: a változásokhoz vezető út a békés tiltakozóakciókon vezet keresztül” – mondta a demokrata párti politikus elismerését fejezve ki a Majdanon tüntetők iránt, akik a tiltakozás békés módját választották az ellenük irányuló erőszakos cselekmények ellenére.

A szenátorok felszólalását a téren összegyűlt több százezer demonstráló kitörő ovációval és hosszan tartó tapssal fogadta, a végén angolul skandálva köszönte meg a támogatást.

Brüsszel is felfüggesztette a társulási folyamatot

Az Európai Unió is felfüggesztette az Ukrajnával kötendő társulási és szabadkereskedelmi egyezmény előkészítését – derül ki Štefan Füle szomszédságpolitikai uniós biztos Twitter-üzenetéből. A cseh politikus tegnap délelőtt közölte: tájékoztatta a héten Szerhij Arbuzov ukrán kormányfő-helyettest arról, hogy a további egyeztetések feltétele, hogy Ukrajna világosan elkötelezze magát az egyezmény aláírása mellett. „A munka áll, nem kaptunk választ” – írta a Twitteren Füle.

Füle néhány perccel korábbi üzenetében azt írta: az ukrán kormány nem teljesíti ígéreteit. „Ukrajna: az elnök és a kormány szavai és tettei mind távolabb és távolabb kerülnek egymástól. Érveiknek nincs közük a valósághoz” – osztotta meg a népszerű mikroblog oldalon az EU szomszédságpolitikai biztosa.

Szerhij Arbuzov csütörtökön Brüsszelben arról beszélt, hogy Ukrajna „hamarosan aláírja” a társulási megállapodást az Európai Unióval. Štefan Füle akkor közölte: megállapodtak Arbuzovval abban, hogy útitervet dolgoznak ki a társulási megállapodás aláírására, közösen mérik majd fel, milyen költségekkel jár Kijev számára az egyezmény gyakorlati megvalósítása. Az Európai Unió segítséget nyújt Ukrajnának abban, hogy Kijev teljesíteni tudja a feltételeket ahhoz, hogy megállapodhasson az IMF-fel. Szakértők becslése szerint Ukrajnának rövid távon, a következő 2-3 hónapban 15-20 milliárd euróra lenne szüksége, hogy fizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja.

Az Európai Unió korábban azt is világossá tette, hogy nem hajlandó a több mint másfél éve parafált, mindkét fél által késznek nyilvánított társulási és szabadkereskedelmi megállapodás újranyitására, ebben Brüsszel nem enged. Az EU kizárólag az aláírásra váró egyezmény megvalósításáról hajlandó tárgyalni, és abban akár segíteni is kész Kijevnek.

Az Európai Unió állásfoglalása következetesen az, hogy az EU még soha egyetlen unión kívüli országnak sem ajánlott olyan nagylelkű társulási és szabadkereskedelmi egyezményt, mint Ukrajnának. Uniós források azt is világossá tették, hogy az orosz vezetésű Eurázsiai Vámunió és az uniós társulás összeegyeztethetetlen, Ukrajna nem vehet részt mindkettőben.

Ukrajna november második felében, a tervezett aláírás előtt alig egy héttel jelentette be, hogy felfüggeszti a társulás előkészítését. Az Európai Unió elítélte az orosz nyomásgyakorlást, amely miatt Kijev így döntött, ám azt hangsúlyozta, hogy az ajtó Ukrajna számára továbbra is nyitva áll.