2024. április 26., péntek

„A szórványban a magyar nyelvű oktatást az egyházak tudják megtartani”

Évértékelő közgyűlést tartott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete

Az immár húszéves Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) 1993. október 2-án tartotta meg alakuló ülését az újvidéki Petőfi Sándor ME székházában. Szombaton a VMPE évi közgyűlést tartott Újvidéken, a ferences rendi Bonaventurianum Kollégiumban, ahol beszámoltak idei tevékenységükről és jövő évi terveikről. A közgyűlés előtt dr. Göncz Lajos egyetemi tanár előadást tartott A tanárok kívánatos személyiségjegyei címmel. Nagy Margit, a VMPE elnöke összefoglalta az idei tevékenységeket, kiemelve a fontosabb eseményeket.

Dr. Göncz Lajos előadását tartja (Fotó: Dávid Csilla)

Dr. Göncz Lajos előadását tartja (Fotó: Dávid Csilla)

‒ A legutóbbi rendezvényünk a Gion Nándor olvasási tábor, amelyet kezdetben általános iskolások számára szerveztünk meg. Az idén először a középiskolások is részt vettek a táborban. A legfontosabb tevékenységeink sorába tartoznak az anyanyelvápolási órák, ugyanis ezzel kezdtük a működésünket húsz évvel ezelőtt. Kb. 350 gyerekkel foglalkozunk a szórványban, nagyrészt bánáti diákokról van szó, akiket megtanítunk írni és olvasni magyar nyelven. Sajnos találkoztunk olyan gyerekekkel is, akik szégyellnek megszólalni az anyanyelvükön. Számos tábort és versenyt sikeresen megszerveztünk. Van két oktatási központunk, és foglalkozunk értelmi fogyatékos gyerekekkel is. Pedagógus továbbképzéseink vannak, mint az Apáczai Nyári Akadémia és a TANOM továbbképzés. Tankönyvtanácsunk működik Muhi Béla vezetésével, aki egyébként az egyik legaktívabb tagunk. Muhi vezeti a Genius-mozgalmat, azaz a természettudományi versenyeket. Az elnökségi tagokat nagy dicséret illeti, hiszen akkor is serényen dolgoztak, amikor anyagi nehézségeink voltak. Nagyon sok rendezvényünkre utólag kapjuk meg a támogatást, de mindig megérkezik, mert a magyar kormány odafigyel a határon túli magyarokra ‒ részletezte a VMPE elnöke.
‒ Újabb versenyre vagy táborra nincs tervünk, egyedül az óvodai oktatás megerősítésén szeretnénk dolgozni Maradékon. A szerb állam ha be akar jutni az Európai Unióba, akkor előbb-utóbb kénytelen lesz engedélyezni az egyházi oktatás bevezetését. Az egyházi oktatás alapjait képeznék a református óvodák, amelyek idővel iskolákká bővülnének ki. Az a véleményem, hogy a szórványban a magyar nyelvű oktatást az egyházak tudják megtartani. Ha az egyház kezébe veszi az oktatást, akkor abba a politikumnak kevés beleszólása lesz ‒ fejtette ki Nagy Margit.