2024. május 10., péntek
BIRKÓZÁS

Majdnem hibátlan

A Proleter könnyedén nyerte meg újabb bajnoki titulusát

Szombaton Nagybecskereken rendezték meg a 2013-as szerbiai birkózóbajnokság rájátszását, amelyben a házigazda és címvédő Proleter, a Novi Sad, a zombori Radnički és a szabadkai Spartacus vettek részt. Mint ahogy azt már a hétvégi számunkban (és az egész idényben) jeleztük, elképzelhetetlen volt, hogy ne a házigazda nyerjen, hiszen idén minden valamirevaló versenyzőt megvett, így edzőstül öt zentai és egy szabadkai védte a bánátiak színeit. Az elődöntő és a döntő végül majdnem hibátlanra sikerült, hiszen a zomboriak ellen valószínűleg világcsúcsot állítottak fel a nagybecskerekiek, mert nem egészen 6 perc alatt már 4:0-ra vezettek, és megnyerték a mérkőzést, amely végül maximális 7:0 lett. Ez a forgatókönyv készült aztán a fináléban is, de a válogatott Franjković „elrontott” mindent, mert az utolsó összecsapáson kikapott a fiatalabb, de jóval nehezebb Pavlovićtól, így „csak” 6:1 lett az eredmény.

Az elődöntő első csatája nem volt érdekes, mert a Radnički egyrészt nem is a legjobb felállításában állt ki, másrészt nem is nagyon erőlködtek, hanem a bronzért folytatandó csatára tartalékoltak. A Novi Sad és a Spartacus összecsapása azonban már jóval komolyabb volt, s csak az utolsó párharcban dőlt el, mert Mario Štefanek pillanatok alatt meglepte a tapasztalt Boškovot, a veterán Bosnić pedig leckét adott az országos bajnok Miočinovićnak, így csak a 120-asok küzdelme döntött, amelyben a már említett Pavlović könnyedén betusolta Bűnt.

A bronzmeccsen még a zombori szurkolók is úgy tartották, az első három párharcot ők nyerik, de ez lesz minden. A meglepetés és az érem a teljesen edzésen kívül lévő veterán Dokmanacnak köszönhető, aki két szép fogással technikai tussal nyert Nino Štefanek ellen.

A döntő aztán érdekesebbre sikerült, mint ahogy az várható volt. Bár az eredmény (6:1) nem ezt sugallja, de könnyű győzelmet csak a még mindig szuperfelkészült Frísz szerzett, a többiek mind kiélezett csatákat vívtak. Vuković nagyon keményen ellenállt Markovićnak, Nemes Máté csak a mérkőzés végén tudta megtörni Boškovot, Nemes Viktor egy villanása döntötte el a Štajer elleni meccset, a még mindig ifi Stankić pedig sajnálhatja, mert a második menetben alaposan megforgatta Bálót, de időhiányában befogni már nem tudta. Stanojčić sem számított esélyesnek Miočinović ellen, de kihasználta ellenfele minden hibáját, és végül értékes győzelmet aratott.

A nagybecskereki revolver tehát zentai golyókkal sült el, hiszen négy-négy győzelmet hoztak a Tisza-partiak, ahol el lehet gondolkodni, milyen kaliberű versenyzőket nevelnek itt, és mennyire szégyellhetik magukat azok, akik miatt most nem a Zenta áll a dobogó legmagasabb fokán.

A Proleter egyébként a 13. országos bajnoki titulusát nyerte meg, az év legjobb edzőjének Bojan Mijatovot, az év legjobb ifi versenyzőjének Nemes Mátét kiáltották ki, a legjobb bíró Nikola Torbica lett, míg az idény legjobb versenyzője címet pont az kapta, aki egyedüliként kikapott a bajnoknál: Dejan Franjković (véleményünk szerint ez a cím ismét Frísz Krisztiánt illette volna meg).

Elődöntők

Proleter–Radnički7:0

55 kg: Marković–Spoljarić 1:0 (t. tus). 60 kg: Frísz–Molnár 1:0 ( t. tus). 66 kg: Nemes M.–Liščević 1:0 (t. tus). 74 kg: Nermes V.–Penjov 1:0 (t. tus). 84 kg: Báló–Gavrić 1:0 (tus). 96 kg: Stanojčić–Lipajić 1:0 (t. tus). 120 kg: Franjković–Varga 1:0 (t. tus).

@k = Novi Sad–Spartacus 4:3

55 kg: Vuković 1:0 (k. n.). 60 kg: Lacković–Dudás 0:1 (0:5). 66 kg: Boškov–M. Štefanek 0:1 (t. tus). 74 kg: Štajer–Lehel 1:0 (6:0). 84 kg: Stankić–N. Štefanek 1:0 (t. tus). 96 kg: Miočinović–Bosnić 0:1 (tus). 120 kg: Pavlović–Bűn 1:0 (tus).

A 3. helyért

Radnički–Spartacus 4:355 kg: Špoljarić 1:0 (k. n.). 60 kg: Molnár–Dudás 1:0 (t. tus). 66 kg: Marić–M. Štefanek 1:0 (tus). 74 kg: Penjov–Lehel 0:1 (tus). 84 kg: Dokmanac–N. Štefanek 1:0 (t. tus). 96 kg: Rkman–Bosnić 0:1 (tus). 120 kg: Varga–Bűn 0:1 (2:7).

Döntő

Proleter–Novi Sad 6:1

55 kg: Marković–Vuković 1:0 (2:0). 60 kg: Frísz–Lacković 1:0 (t. tus). 66 kg: Nemes M.–Boškov 1:0 (6:0). 74 kg: Nemes V.–Štajer 1:0 (1:0). 84 kg: Báló–Stankić 1:0 (7:4). 96 kg: Stanojčić–Miočinović 1:0 (t. tus). 120 kg: Franjković–Pavlović 0:1 (0:6).