2024. március 28., csütörtök

Keskenyúton Emlékérem

Kitüntetések átadása Temerinben

A Budapesten létrehozott Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány eddig csupán arról volt nevezetes, hogy támogatta a délvidéki magyarságot ért vérengzés feltárását és a kegyeletadást. Az idén azonban emlékérmet is alapított, ezzel az alapítvány kuratóriuma olyan személyeket tüntet ki, akik sokat tettek és tesznek ezért az ügyért, de tevékenységükről nem értesült a nyilvánosság. Az első kitüntetettek: Baranyi István Moholról, dr. Bozóki Antal Újvidékről, Horváth Orbán Veternikről, Légvári Sándor Bácsföldvárról és Pásztor István Sajkáslakról.

Baranyi azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy egymaga összeállította a moholi tragédia áldozatainak névsorát, sok arcképpel, képpel és más dokumentummal illusztrálva munkáját, amely még kiadásra vár. Bozóki az ügy máig ható jogi bonyodalmainak megfejtésében vállalt példa nélküli szerepet. Horváth Orbán földerítette a Kabol községben lejátszódott eseményeket, és könyvalakban ki is adta. Légvári Sándor pedig csaknem húsz esztendőn át egymaga ácsolgatta és öntötte betonba a csúrogi dögtemetőbe szánt keresztet, s annak felállításában is mindannyiszor részt vett. Pásztor Antal Sajkáslakon már 1990 őszén szintén keresztet állított az ottani dögtemetőben, ahol a saját édesapja és a apósa is el van ásva, s mivel a titeli község az emlékkeresztet eltüntette, később ugyanoda egy betonba öntött vaskeresztet állított.

A kitüntetéseket rövid műsor keretében Makray Katalin fogja átadni Temerinben, december 5-én, csütörtök délután négy órakor a Lukijan Mušicki Művelődési Központban. Méltatást mond: Csorba Béla, Matuska Márton, Ternovácz István, dr. Zétényi Zsolt és Cseresnyésné Kiss Magdolna, az alapítvány elnöke.