2024. április 26., péntek

Nyereségesebb hulladékgazdálkodást

Újvidéken tegnap kétnapos nemzetközi konferencia kezdődött, amelynek főtémái a hulladékgazdálkodás nyereséges stratégiáinak meghatározása, az újrahasznosítás mértékének növelése, az idevágó technológiák fejlesztése, valamint a környezet tisztán tartása.

– A tanácskozáson igyekszünk elsősorban olyan egységes stratégiákat megfogalmazni, amelyekkel sikeresebben tevékenykedhetünk a hulladékgazdálkodás terén, és nyereségre is szert tehetünk. Igyekszünk választ kapni az újrahasznosítással és a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekre is. Emellett a konferencia nemzetközi jellege kiváló alkalmat nyújt a tapasztalatcserére is – értékelte dr. Slobodan Puzović tartományi területrendezési, építkezési és környezetvédelmi titkár.

A tartományi titkár rámutatott arra is, hogy Vajdaságban a hulladékgazdálkodás jelenlegi állapota meglehetősen rossz, több megoldatlan problémával kell megbirkózniuk az illetékeseknek. Kifejezte abbéli reményét, hogy a konferencia sikeres lesz a tartományt illető kérdések megválaszolásában, és hogy az újonnan megfogalmazott stratégiákat mielőbb alkalmazni kezdik a tartományban.

Üveg Róbert, a szlovákiai Eko Rek Hulladékkezelő Cégcsoport ügyvezetője rámutatott arra, hogy a tanácskozás nagyban hozzájárulhat Szerbia hulladékgazdálkodási stratégiáinak fejlesztéséhez. Kifejtette, annak ellenére, hogy az ország jelentős előrelépést tanúsított ezen a téren, egyes dolgokat illetően még mindig van mit fejlődnie. Ilyen például az újrahasznosítás, illetve a korszerű hulladékkezelési technológiák alkalmazása. A hulladékkezelési modellekkel kapcsolatosan elmondta, kulcsfontosságú az, hogy gazdaságilag fenntarthatók legyenek, és hogy nyereséget termeljenek. Ez nemcsak az adott vállalatnak hoz hasznot, hanem a lakosságnak is, mivel kedvezőbbé válnak a hulladékkezelési díjak, és nem utolsósorban ez hozzájárul a környezet tisztán tartásához is.

Egyébként a rendezvény szervezői a Tartományi Képviselőház településrendezési, építkezési és környezetvédelmi titkársága, a Nemzetközi Köztisztasági Szervezet (ISWA), a Nemzetközi Hulladékkezelési Szervezet (SeSWA), az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara, valamint a GIZ (Német Társaság a Nemzetközi Együttműködésért).