2024. május 1., szerda

Színházban, előadás előtt

A szabadkai Népszínház építkezésén tettünk körsétát

A szabadkai Népszínház építési munkálatainak harmadik fázisa a régi, védettség alatt álló részén már a vége felé jár. A téglafalakat már felépítették, az épület főbejáratának mennyezetét kitámasztották, egyes helyeken új oszlopokat helyeztek el, hogy stabilabbá tegyék, és a napokban felkerül az a betonlap, ami összeköti majd az épületet a hat korinthoszi oszloppal.

Az új részen egyelőre még állnak a munkálatok, de hamarosan azt is elkezdik, amint lesz rá pénz, főként miután a városi képviselő-testület is elfogadta a Népszínház építési bizottságának javaslatát, miszerint a meglévő, eddig felépített betonvázak méreteiben kell a színházat befejezni. Vagyis az épület legmagasabb pontja nem haladhatja meg a 22,43 métert. Ez a magasság a Szabadság tér felőli oldalt érinti majd, a Korzó oldalán az épület magassága 18,30 méter lesz. A belső tér jelenlegi munkálatairól, illetve a jövőbeli tervekről Jasmin Šečić, a műszaki tudományok magisztere, a Népszínház építési bizottságának tagja, valamint Dejan Zabenica okleveles mérnök, az éppen folyó építkezés vezetője mesélt. Velük jártuk be az építkezést, és ismerkedtünk meg az új színházzal.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A koszorú falazása jelen pillanatban 11,2 méter magasságban történik, ez a tervezett koszorúmagasság, azzal, hogy az épület régi részének gerincmagassága 16,91 méter, vagyis tulajdonképpen ez az épület magassága – emelte ki Jasmin Šečić. Dejan Zabenica hozzátette: „Két keresztlap felhelyezésére készítjük elő a gömbvasvázat a bálterem galériája felett. Ugyanakkor készítjük a vázat az épülethomlokzat felett ahhoz a betonlaphoz, amely összeköti majd az oszlopokat az épülettel”. A szerződés szerint a kivitelező a hónap végéig befejezi az építkezés harmadik szakaszát. Így néz ki felülnézetből, 18 méter magasságból a színház régi része. A tetőszerkezet még csak ezek után kerül az épületre.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A régi épület bálterme. Ebben a teremben tartották az építkezés előtt az előadásokat, hiszen ez volt a színház nagyterme, egyenesen ide vezettek fel a lépcsők. Az építkezés után újabb tartalmakat kap majd. A központi munkálatok jelenleg éppen itt folynak. A bálterem mellett még két nagyobb terem található az épületnek ezen a szintjén.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A színház főbejáratának lépcsőzetét megerősítették, de a szakemberek mindenképpen arra törekszenek, hogy az épület régi részében megőrizzék az eredeti dimenziókat és kinézetet. Az vasbeton erősítésre azért volt szükség, hogy eleget tegyenek a jelenleg érvényben levő szeizmikus előírásoknak, amelyek szigorúbbak, mint a XIX. században voltak, amikor az objektumot építették.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A nagy színpad a süllyesztett zenekari árokkal, a balkonról, immáron az épület új részében. Most még a magas talajvíz fedezhető fel a színpad alatt, illetve a zenekari árokban, de mint megtudtuk, a szigetelést csak ezek után fogják elvégezni, az építkezés következő fázisában.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A másik színpad, az úgynevezett koncertterem, ahol 450 néző fér majd el. Vagyis az építőmérnökök két olyan színpadot képzeltek el, amely összesen 1000 néző befogadására alkalmas.

A koncertterem akusztikájára már a tér kialakításánál odafigyeltek a mérnökök.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az épület racionalizálása miatt a kamaraszínpad munkálatait egyelőre nem tervezik elvégezni, ennek a teremnek a megépítése ugyanis már nem fér bele abba 10 millió eurós összegbe, amelyet a Népszínház építési bizottsága a tervezők felé felállított keretösszegként. A kamaraszínpad a nagyobb építési munkálatok szintjén kiépült, de addig, amíg annak építési munkálataira nem nyílik lehetőség, a színház Iva Vojnović utca felőli bejárataként és előcsarnokként működik majd. A munkálatok befejezése után így ez az előcsarnok lesz a fő kommunikációs tér a színház és az utcai környezet között.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Az épület főbejárata, amely nem csak a régi épület főbejárataként, hanem a pincelejáratként is működik majd, de ugyanakkor funkcionális egészet alkot a földszinti folyosókkal, vagyis a régi, védett és az épület új részével. A mennyezetet kénytelenek voltak pótoszlopokkal kibővíteni, amelyek teljesen észrevétlenül beleillenek majd a térbe, illetve újabb megoldásokat képzeltek el a mennyezet megtartására, hogy megvédjék a báltermet a beomlástól.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A Népszínháznak nem volt pincéje. A bontás után elkészült tervdokumentáció módosítása után viszont pincével bővítették az épületet, így a régi épület alatt alakították ki, kávézót képzeltek el ide. A pince különlegessége, hogy 6 méter széles boltíveket építenek téglából. A pince hagyományos módszerrel készül, hogy ezzel is azt a hatást keltse, mintha a régi objektum eredeti része lenne.

A jelenlegi építkezési fázist, ami várhatóan november végére befejeződik, követi a negyedik fázis, amire a tervek szerint jövő év áprilisában kerül sor. Jelen pillanatban készítik elő a versenypályázatot a kivitelező vállalat megválasztására. Erre a fázisra 83 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből, és tulajdonképpen a tetőszerkezetet, az asztalos munkálatok, a homlokzatot csinálják majd, részben építőipari kézműves munkákat is végeznek majd ebben a fázisban, valamint installációs munkálatokat az épület régi részének belső terében.