2024. május 9., csütörtök
DEMOKRATA–HALADÓ-SZÓPÁRBAJ

„Ami egyszer radikális volt, mindig radikális marad”

Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: ha Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke visszavonul a gazdaságból, akkor ő hajlandó lesz kivonulni a kosárlabdából. Boris Tadićnak, a DP tiszteletbeli elnökének pedig azt tanácsolta, hogy a párt politikájával kapcsolatos javaslatait a párt elé terjessze be.

Tadićnak meg kell értenie, hogy a DP tiszteletbeli elnöke, és nem Szerbiáé, hangsúlyozta Đilas, utalva ezzel Tadić néhány nappal ezelőtti fejtegetésére, hogy nem kizárt a DP–SZHP-koalíció, hiszen nagykoalíciókra akkor van szükség, amikor gyökeres változásokat kell végrehajtani egy országban.

Vučić korábban a B92 Utisak nedelje (A hét benyomása) című műsorában fejtette ki, hogy Đilas, aki a Szerbiai Kosárlabda-szövetség elnöke is, annyit ért a szóban forgó sportághoz, mint Olja Bećković, az Utisak nedelje szerkesztője a labdarúgáshoz.

– Vučić egyetlen munkanap erejéig sem gyűjtött tapasztalatot a gazdaság területén. Mindig is politikus volt, aki a Szerb Radikális Pártban ott ült Vojislav Šešelj mellett, és a többi között a muzulmánok ellen uszított. Emlékeztetnék Vučić egykori felszólítására, hogy a szerbek menjenek háborúzni, és minden egyes szerb áldozatért száz muzulmánt gyilkoljanak meg. Ha ő felhagy a gazdaság kommentálásával, én is visszavonulok a kosárlabda világából. Mellékesen nem azért álltam az SZKSZ élére, hogy növeljem népszerűségemet, hanem azért, hogy segítsek megoldani a kosárlabdával kapcsolatos problémákat. Ha valaki sokáig visel zakója hajtókáján kitűzőt, hiába veszi le azt, a szöveten ott marad a lyuk. A zakó, ami egyszer radikális volt, mindig radikális marad – fogalmazott Đilas.

Ami a haladókkal való együttműködést illeti, a DP elnöke kifejtette: a párt huszonhárom éves múltja arra kötelez, hogy ne működjenek együtt a Szerbiát és a gazdaságot tönkretevő erőkkel, amelyek ezenkívül még gőgösen is lépnek fel, és összeverik politikai ellenlábasaikat.

Az SZHP azonnal reagált Đilas nyilatkozatára, megállapítva, hogy a DP elnökének nem csak a kosárlabdához nincsen köze, hanem a tisztességes munka és egyáltalán a munka is idegen tőle. Đilas egész életében csak lopott, polgármesterségének egyetlen eredménye van: az a 38 milliárd dinár, amelyet saját vállalata számára szerzett, állítják közleményükben a haladók.