2024. május 10., péntek

Beruházóra vár az óbecsei szálloda- és fürdőkomplexum

Az óbecsei önkormányzat decemberben írt ki közbeszerzési pályázatot a tervezett óbecsei szálloda- és fürdőberuházás megvalósíthatósági tanulmányának a kidolgozására, amit a Horwath Company készített el. Ez a cég kapott lehetőséget egy újabb pályázaton arra is, hogy elkészítse a beruházáshoz szükséges pénzügyi tervet és fejlesztési koncepciót. Az elkészült dokumentum részleteiről Gyurcsik Miklósnál, az óbecsei önkormányzat regionális és határokon átívelő együttműködésekkel megbízott tanácsosánál érdeklődtünk.

– Az elvégzett számítások igazolják: ebben a térségben egy ilyen jellegű hotel- és fürdőkomplexum nyereségesen tudna működni. A tanulmány arra is kitér, mennyi idő alatt térülne meg a beruházás, ha azt részben hitelből kellene megvalósítani: eszerint ha a teljes költség 70 százalékát tenné ki a hitel összege, a beruházó 14 év alatt vissza tudná fizetni a kölcsönt és nyereségesen tudna gazdálkodni – mondta el Gyurcsik, aki szerint a tanulmány szerzői a hangsúlyt a konferencia- és a wellnessturizmusra helyezik, de természetesen a gyógyturizmus is része a tervnek.

A legújabb koncepció szerint egy négyezer négyzetméteres, 156 szobás négycsillagos wellness-szálloda lenne a fürdő mellett – ez valamivel kevesebb szobát jelent, mint azt eredetileg tervezték, viszont a tanulmány készítői kibővítették a szálloda kongresszusi részét. A fürdőkomplexumban beltéri családi spa, élménymedencék, gyereksarok, egész évben használható két nagy csúszda, kinti medencék, wellness-szolgáltatások, szaunavilág foglalna helyet. A most elkészült dokumentum lesz az alapja a beruházás megvalósítására kiírandó közbeszerzési pályázatnak is, de erre majd csak akkor kerül sor, ha lesz komoly érdeklődő a beruházásra. Jelenleg több külföldi tárgyalópartnerrel is folynak tárgyalások, de konkrét beruházási igényt még egyikük sem fogalmazott meg.

A magyar kormány egy általa támogatott, kedvezményes banki kölcsönnel tudná támogatni a beruházást, amit az itteni projektcégnek biztosítana az egyik magyar bank. A beruházás becsült értéke 23 millió euró.