2024. május 2., csütörtök

Több százan egy anyáért és gyermekéért

Ljigben több száz polgár tiltakozott útlezárással amiatt, hogy a helyi Nataša Matijevićnek bírósági ítélet alapján kislányát annak horvátországi édesapjához kell küldenie. A polgárok bejelentették: szerdán, amikor az édesanyának a ljigi szociális központban át kellene adnia lányát, élő falként fogják lezárni az intézményhez vezető utat. Azt mondták, nemcsak a ljigi vagy a valjevói bíróság eljárási módja, hanem az egész szerbiai igazságszolgáltatás ellen tiltakoznak. Az igazságügy mostohán bánik Natašával, valamint annak kislányával, és nem biztosítja számukra a normális életre való jogot, nyilatkozták a tiltakozók.

Nataša Horvátországban biztonságos házba menekült agresszív férje elől, és beadta a válókeresetet. Az asszony három éve tért vissza szerbiai szüleihez lányával, a kilencéves Reával. Férje, Robert Matijević nemcsak az asszonyt, hanem a kislányt is bántalmazta. Az ügyben eljáró horvát bíróság a válás lezárásáig Natašat jelölte meg a kislány gyámjaként.

Nataša elmondása szerint Robert a hágai konvencióra hivatkozva indított eljárást ellene. A valjevói Alapfokú Bíróság eddig három alkalommal rendelte el az asszonynak, hogy Reát küldje vissza Horvátországba édesapjához. Az illetékes felső bíróság két alkalommal is megsemmisítette az ítéletet, harmadszorra azonban megerősítette azt.

Szerb állampolgárságára hivatkozva Nataša most a szerb állam segítségét kéri. Azt mondja, lánya kedvéért akár Horvátországba is költözhetne, ott azonban nem tudna miből megélni.