2024. május 1., szerda

A képzettségi hátrány leküzdéséért

Az idén több mint négyszáz hallgatót támogat ösztöndíjjal az MNT

Szombaton délelőtt a szabadkai városháza dísztermében került sor azoknak az ösztöndíjszerződéseknek az aláírására, amelyekkel a Magyar Nemzeti Tanács támogatja az elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatókat, akik tanulmányaikat szülőföldjükön kezdik meg, valamint a felsőbb éves hallgatókat, akik demonstrátori ösztöndíjban részesülnek. Az idén 400 elsős és 85 felsőéves hallgató részesül ilyen támogatásban, így ettől a tanévtől az MNT ösztöndíjasainak száma meghaladja az ezer főt.

Korhecz Tamás: Célunk, hogy felemelkedjen, megerősödjön a vajdasági magyar közösség (Fotó: Molnár Edvárd)

Korhecz Tamás: Célunk, hogy felemelkedjen, megerősödjön a vajdasági magyar közösség (Fotó: Molnár Edvárd)

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja, Pirityiné Szabó Judit, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, dr. Bimbó Mihály, a VMSZ alelnöke és Kern Sólya Mária, a szabadkai képviselő-testület elnök asszonya is.

Az ünnepséget a szabadkai Zeneiskola női kara által előadott Himnusz nyitotta meg, majd dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke mondott köszöntő beszédet, melyben kiemelte, a tudás, az összefogás, az összetartozás és szolidaritás ünnepe ez a nap, melyhez a városháza díszterme méltó helyszín. A városháza kifejezi az alföldi magyar ember vágyát arra, hogy nagy és sikeres legyen, s a díszteremben lévő Széchenyi Istvánt, Deák Ferencet és Kossuth Lajost ábrázoló vitrázsoknak van talán a legnagyobb üzenetértéke és jelentősége, mert ők olyan államférfiak voltak, akik a nehéz döntések alkalmával a saját boldogságukon, boldogulásukon, biztonságukon, gyarapodásukon túl fontosabbnak tartották a nemzet és a haza javát és boldogulását.

– Ők nem a kényelmes, könnyebb utat, hanem a hiteles, helyes utat választották. Egy olyan világban élünk, ahol arról kívánnak meggyőzni bennünket, hogy egyetlen dolog tehet bennünket boldoggá, a pénz, hogy csak mi számítunk, és csak az anyagi gyarapodással foglalkozzunk, s ennek kell alárendelni céljainkat. Aki elhiszi ezt, az nagy dolgoktól fosztja meg önmagát. Mi nem létezhetünk attól a kulturális közegtől függetlenül, amelyben élünk, attól a kulturális gazdagságtól függetlenül, amelybe beleszülettünk. Család, mikroközösség, nemzet nélkül sebezhetőek és üresek vagyunk. A tervszerű és a Kárpát-medencei viszonylatban is páratlan ösztöndíjprogramunkkal az a célunk, hogy felemelkedjen, megerősödjön a vajdasági magyar közösség. Azért tesszük lehetővé számtalan intézkedésen keresztül az Önök sikeres diplomázását, mert hiszünk abban, hogy ezzel a közösséget, a nemzetet szolgáljuk. Önök se feledkezzenek meg erről a mai világban, amely egészen mást diktál. Mi az MNT-ben egészen más értékekben hiszünk, mint azok az értékek, melyekről oly sokan és sokat beszélnek. Ezért születtek meg a legfontosabb közösségépítő programjaink, a vajdasági magyar közösség megmaradását és gyarapodását segítő intézkedéseink, melyből kiemelkedik ez a felsőoktatási ösztöndíjprogramunk, mely nem csak a legköltségesebb programja az MNT-nek – hiszen teljes költségvetésünk közel felét ennek költségei teszik ki –, hanem mert ennek keretében immár több mint ezer itthon tanuló egyetemista és főiskolás boldogulását és sikerességét tudjuk támogatni. A célunk, hogy ledolgozzuk a vajdasági magyarok képzettségi hátrányát, alulképzettségét a szülőföldjükön, s olyan tudást biztosítani az Önök számára, az Önök munkájával együtt, amely tartósan biztosíthatja az Önök felemelkedését, boldogságát, egyéni érvényesülését és tartalmas életét. Azt várjuk el Önöktől, hogy cselekvő magyar emberekké váljanak, akik tesznek azért, hogy szülőföldjük szebb, élhetőbb, gazdagabb legyen, saját gyarapodásukon túl másokért is felelősséget vállaljanak, s nem a kényelmesebb, hanem a helyes utat választják – szólt a hallgatókhoz az MNT elnöke.

Répás Zsuzsanna is köszöntötte az ösztöndíjasokat, s mint elmondta, azért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen ezen az ünnepségen, mert itt partnereket talál, és a nemzetpolitikai munkájuknak a partnerség a legfontosabb része.

– Nekünk Vajdaságban a legjobb partnerünk az MNT és Önök, kedves ösztöndíjasok, hiszen Önök lesznek a jövőben az a vajdasági magyar elit, akikre mi támaszkodni tudunk, és akikkel együtt közösen tudjuk végezni a nemzetpolitikai munkát. A kulcsfeladat az oktatás, s nagyon fontos megadni a felsőoktatás lehetőségét azok számára, akik különféle okok miatt ezt nem engedhetik meg maguknak, hiszen ez által egy új világot nyitunk meg számukra, s lehetőséget teremtünk az egész közösség számára. Fontos ezt a programot továbbvinni és segíteni a diákokat a későbbi karrierépítésben, hogy megtalálják magukban azokat a képességeket, tulajdonságokat, melyek majd segítik őket szakmai pályafutásuk alatt, s hogy mindezt olyan szellemi tartalommal töltsük meg, ami erősíti nemzeti identitásunkat, ad egy biztos hátteret és segít eligazodni az élet nagy kérdéseiben – mondta a helyettes államtitkár.

Mielőtt aláírásra kerültek volna a szerződések, Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke szólt az egybegyűltekhez.

– Immár harmadik alkalommal kerülnek aláírásra a hallgatói ösztöndíjszerződések, ami az MNT jóvoltából a magyar kormány támogatásával valósulhat meg. 2011 tavaszán fogadta el a Magyar Nemzeti Tanács a felsőoktatási ösztöndíjakra vonatkozó határozatát, s azóta két ízben oszthattunk ki hallgatói és demonstrátori ösztöndíjat, és a tavalyi évben először médiaösztöndíjat is átvehettek az arra érdemesült hallgatók. A következő tanévben bezárul a kör, s kiteljesedik a programunk, hiszen a jövő évben mindegyik évfolyamon lesz hallgatója az MNT-nek. Az idén 850 ösztöndíjasunk volt, melyhez most további 400 elsős hallgatói, 85 demonstrátori és hét médiaösztöndíjas csatlakozik. Ebben az évben indul útjára a Váradi-ösztöndíjprogramunk is, amely teljessé teszi azt az életpálya tanulási modellt, amelyik a 2010-ben elfogadott oktatásfejlesztési stratégiában gyökerezik, hiszen a mester-, illetve doktorképzésig tudjuk majd támogatni az arra érdemesült legjobb hallgatókat. Erre a programra különösen büszkék vagyunk, hiszen ez az itteni magyar emberek összefogásából és erejéből született – mondta Várkonyi.

A hallgatók nevében Tóth Kata elsőéves ösztöndíjas köszönte meg a támogatást, mely, mint fogalmazott, igazán nagy segítség nekik és a családjaiknak is, hiszen ebből fedezni tudják a tandíj mellett az egyéb költségeiket is.

– Magyarnak lenni Szerbiában nem mindig egyszerű, főleg ha az ember válaszút előtt áll, hogy Magyarországon anyanyelvén vagy inkább szülőföldjén sok esetben szerb nyelven folytassa tanulmányait. Én bízom abban hogy csakis előnyünkre válik majd az, hogy itthon végeztük el az egyetemet vagy főiskolát – mondta.