2024. május 8., szerda

Határon átívelő energiatakarékosság

Megújuló energiaforrásokkal fogják fűteni a topolyai községházát

Újabb állomásához érkezett a horvátországi Tovarnik község és Topolya község közös projektuma. A határon átívelő együttműködést főként EU-s forrásokból pénzelik, és ennek keretén belül a topolyai községháza fűtési rendszerének táplálását részben megújuló energiaforrásokkal oldották meg. A rendszer beszerelése a napokban ér véget, s ennek apropóján Balassa Endrével, Topolya Község Fejlesztési Társulásának programkoordinátorával beszélgettünk a projektumról, amely összértéke 190 ezer euró.

– A projektum egy szegmenseként Topolyán a polgármesteri hivatal fűtését korszerűsítik, és részben átalakítják megújuló energiaforrásokra. A tetőre napcellákat szerelnek és levegő-levegő hőpumpával látják el a rendszert. Ha nem elegendő a megújuló energiaforrás, akkor gázfűtéssel lehet pótolni a hiányzó hőt. Hogy a rendszer nyáron hűteni is tudjon, szükséges volt kicserélni a fűtőtesteket is. Modernebb, ventilátorral ellátott radiátorok kerülnek fel a falra, és a rendszer felszerelése a napokban fejeződik be – mondta el Balassa, majd azzal folytatta, hogy a projektum beruházási szegmensében Tovarnik közvilágításának egy részét korszerű LED világításra cserélték.
– A LED-es világításnak köszönhetően akár 70 százalékos energiamegtakarítást is meg lehet valósítani. Ez egy kis közösség költségvetésében igen jelentős összeg. A projektum igen sikeres, erről tanúskodik az is, hogy a horvátországi vidékfejlesztési minisztérium már jóváhagyott számukra egy újabb projektet, amelynek keretén belül az egész település közvilágítását LED-esre cserélik – hangoztatta a programkoordinátor.

A topolyai és tovarniki beruházások mellett a projektum egy másik szegmense is megvalósult, hőkamerát vásárolt mindkét község. Ezzel a korszerű berendezéssel el lehet készíteni az épületek hőtérképét.
– Ez az energiahatékonyság szükségességének tudatosításához kell, hogy hozzájáruljon, mert más az, amikor az ember saját szemével látja, hogy hol szökik a hő a házból és a pénz a zsebéből. A hőkamerát teljes mértékig ki fogjuk használni, és az épületek hőtérképe önköltségi áron lesz elérhető a polgárok számára – árulta el Balassa.

A projektumnak része három tanulmányút is. Az első kettő már lezajlott, először Kiskunmajsa környékére látogattak el, ahol a megújuló energiával fűtő létesítményeket tekintettek meg. A második tanulmányút Tovarnik környékére vezetett, ahol részt vettek a korszerűsített közvilágítás átadásán, valamint energiahatékonysággal, vidékfejlesztéssel és mezőgazdasággal kapcsolatos projektumokat ismerhettek meg. Utolsó tanulmányútként a horvátországi partnerek fognak ellátogatni Topolyára és megismerik a régióban megvalósult sikeres energiahatékonysági projektumokat, valamint az itteni jogi környezetet.

Balassa arról is beszámolt, hogy Topolyán meg fog valósulni egy műhelymunka is, érdeklődők egy csoportját képezik ki energetikai tanulmányok kidolgozására. A műhelymunka keretén belül el fogják készíteni néhány közintézmény hőtérképét is.
A projektum februárban egy zárókonferenciával fog véget érni.